Publicitat

Gestió d’emocions i cura als altres, per Carme Martínez

"Fer una bona gestió emocional no implica controlar, reprimir ni rebutjar el que sentim, sinó acceptar les emocions i manejar-les"

Opinió

Carmen Martínez, Fundació Uszheimer

Els cuidadors de persones amb dependència estan sotmesos a grans dosis d’estrès i ansietat. La seva vida personal queda trastocada i, per tant, el seu equilibri personal i emocional (salut mental) pateix una davallada important. És per aquesta raó que és molt important fer una bona gestió dels sentiments i emocions, ja que incideixen directament sobre què fem, com ho fem i la forma com ens enfrontem a aquesta tasca.

Publicitat

L’educació emocional se centra en l’àmbit de conèixer i reconèixer les emocions i sentiments propis i dels altres i, de fer-los servir de manera adaptativa. Les emocions resulten útils a les persones perquè conviden a l’acció i, si es gestionen bé, faciliten la seva adaptació a l’entorn. Fer una bona gestió emocional no implica controlar, reprimir ni rebutjar el que sentim, sinó acceptar les emocions i manejar-les. A la vida en general, la persona experimenta quatre emocions bàsiques: por, tristesa, ràbia i alegria. La por i la tristesa m’aïllen i em separen del món, mentre que l’alegria i la ira m’empenyen a l’exterior expressant-les amb i cap als altres. Per conèixer i reconèixer les nostres emocions i sentiments és necessari aturar, de tant en tant, el ritme agitat de la vida i dedicar temps a reflexionar, a escoltar, a qüestionar les nostres conductes i a revisar els nostres pensaments lligats a les emocions.

Publicitat

Cuidar implica lluitar per algú a qui estimem, i de vegades la teva vida personal queda en segon pla. Canviem la prioritat del jo pel tu. Qui cuida dedica una important activitat diària a la cura de la persona depenent que té a càrrec seu. Duu a terme una tasca necessària que moltes vegades és poc visible i reconeguda socialment, complicada i absorbent, cosa que genera sentiments contradictoris: por, culpabilitat, angoixa, tristesa… La salut física i, sobretot, mental del cuidador principal influeix directament a l’atenció que està donant. Un aspecte crucial per gestionar les emocions és reconèixer-les, fer-les conscients, cosa que implica permetre que surtin sense jutjar-les ni reprimir-les. S’han d’acceptar i escollir què en fem (ens beneficien o no per a la nostra tasca de cuidadors?) Les emocions no són ni bones ni dolentes, només ens fan bé o mal segons com les visquem. Les hem de canalitzar per poder utilitzar-les a favor nostre.

El cuidador té dret a dedicar-se temps, a experimentar sentiments negatius (culpabilitat, impotència, incertesa…), a ser tractat amb respecte, a cometre errors, a dir no, a expressar-se, a demanar ajuda. És a dir, a tenir en compte la seva vida pròpia i personal. Per poder fer una bona gestió emocional és bàsica l’empatia, és a dir, la capacitat d’entendre les emocions, els sentiments i la forma de pensar dels altres (en aquest cas, les de la persona depenent). Així podrem entendre, preveure i anticipar-nos a les necessitats de la persona que cuidem, sempre des del respecte.

Tots viuríem els revessos de la vida d’una forma més tranquil·la i equilibrada si l’educació emocional formés part del nostre desenvolupament com a persones des que som petits.

Les persones cuidadores que tenen major capacitat per reconèixer, comprendre i manejar les seves pròpies emocions i les dels altres tenen més oportunitats d’experimentar sentiments i estats d’ànim de benestar, és a dir, a viure la seva condició de cuidadors amb molta més tranquil·litat.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar