Dimarts 23, abril 2024
8.6 C
Sant Gervasi
8.5 C
Sarrià
Publicitat

Intel·ligència artificial

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Arts i lletres

Marta Trius

“Pensar artificialment?”, aquest és el títol de la conferència amb la qual es va inaugurar el passat 12 de febrer a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall el cicle de conferències “La Intel·ligencia Màquina”, dedicat a l’era digital. En aquesta primera xerrada vam poder ser testimonis, de la mà de Ramon Sangüesa, professor de la UPC i investigador de la Universitat de Columbia a Nova York, d’una interessant dissertació sobre l’evolució de la Intel·ligència Artificial, que des dels anys 50 ha estat objecte de recerca per evolucionar fins a l’actualitat.

Publicitat

Ramon Sangüesa va llançar a l’aire diverses qüestions per fer reflexionar als assistents: pensar és el mateix que raonar?, què pensem quan pensem que pensem?, quan parlem de raonar parlem sempre de pensament lògic, o tal vegada podríem referir-nos a càlculs? D’aquesta manera el ponent ens va reptar a adonar-nos d’algunes accions que realitzem diàriament sense saber-ho, a reflexionar sobre el que passa pel nostre cervell i a descobrir el que fem gairebé sense pensar. D’igual manera ens va fer veure que en moltes ocasions pensem a través de les paraules o de les imatges i que fins i tot anem més enllà amb raonaments basats en casos: “això és una cosa molt usual en el cas d’un mecànic o un metge”, va dir.

Publicitat

A partir d’aquest punt de partida i amb més d’un donant-li voltes encara a les preguntes plantejades, Sangüesa va entrar al món de la Intel·ligència Artificial recorrent les diferents etapes per les quals ha passat sobretot des dels anys 50 fins a l’actualitat. En les referències als primers anys es va exposar la possibilitat de neurones artificials, abstraccions o automillores de les mateixes màquines, conceptes tots ells insòlits per a l’època. La cerca de la millor intel·ligència artificial va tenir un punt d’inflexió en els anys 80 quan es va veure que moltes de les recerques eren un fracàs. I va ser als anys 90 i l’inici dels 2000 quan va tornar l’optimisme amb conceptes com el deep learning o les xarxes neuronals de les màquines. Actualment estem en un bon moment, si bé, a la vista del descens de les inversions que han dut a terme els últims anys algunes empreses d’envergadura del sector com Google, Facebook o Apple, Sangüesa creu que aviat pot haver-hi una certa recessió.

Per concloure, Sangüesa va parlar del pensament com alguna cosa que està al servei de l’acció racional si bé en moltes ocasions nosaltres mateixos actuem més guiats per les emocions que per la raó. El futur està per veure i existeixen molts avanços dels quals segurament no som coneixedors, però el que és clar és que la Intel·ligència Artificial té un llarg recorregut perquè la seva aplicació és molt extensa i va des de la salut al control social passant per l’àrea militar, la genòmica o l’automatització d’empreses.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.