Societat
Sergi Alemany Erra
- Multades tres promocions de pisos a Sarrià – Sant Gervasi per no destinar el 30 % d’habitatge social
- Sarrià acollirà el primer projecte d’habitatge cooperatiu sènior
Mentre el problema del preu de l’habitatge a Barcelona va en augment centrant bona part de les peticions d’ajuda a la capital catalana i l’Ajuntament acaba de suprimir l’obligació de reservar el 30% de pisos per a lloguer social en les noves construccions, una mesura que va imposar l’anterior govern d’Ada Colau el 2018, hi ha projectes d’habitatge com Torrent Viu, propulsat en l’anterior mandat municipal, que sí que tenen en compte la realitat socioeconòmica de la ciutat. Una mostra d’això és l’acord a què ha arribat aquest projecte d’habitatge cooperatiu a Sarrià, explicat a El Jardí, amb la Fundació Nazareth i que suposarà la cessió d’un habitatge a joves extutelats.
Fins a quatre joves podran beneficiar-se del projecte i formar part de la comunitat, formada per 16 habitatges, que viurà en un mateix bloc al costat del Parc de Joan Reventós, a tocar de la ronda de Dalt. Això afavorirà, segons la Fundació Nazareth, que promou l’acollida i formació cultural i humana de nenes, adolescents i joves amb risc d’exclusió social “el procés d’emancipació dels joves cap a la plena autonomia” i també “l’enriquiment de la vida comunitària” en el conjunt de la cooperativa. Amb aquest pas, la Fundació Nazareth es converteix en la primera entitat a formar part d’una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús i, alhora en sòcia de ple dret de la cooperativa, un dels requisits de tothom que vulgui participar del projecte, iniciat quan Torrent Viu va guanyar el 2017 un concurs públic de l’Ajuntament de Barcelona per l’adjudicació del solar del carrer de General Vives, 4-6.
El cohabitatge, per sota del preu de mercat
La presidenta de la Fundació Nazareth, Pilar Milet, destaca el fet d’haver trobat un punt comú amb Torrent Viu en la defensa de l’habitatge com a dret fonamental i motor d’inclusió dels joves: “Esperem que d’altres se sumin a aquest model, convençuts de l’èxit d’integració que suposarà pels nostres joves i com enriquirà a residents i veïns de tot el barri”. Des de la cooperativa veuen amb “molta il·lusió” aquesta suma al projecte. “A Torrent Viu tenim moltes ganes de compartir la vitalitat i energia amb aquests joves”, expliquen a El Jardí.
Torrent Viu té previst inaugurar els pisos l’estiu del 2026. De fet, les obres començaran, si tot va bé, el gener del 2024. Des del primer moment la cooperativa va tenir clar en el seu projecte fer possible que un dels habitatges anés destinat a un pis social. Sobre els diferents models d’articular pisos socials tracta la guia Un lloc on viure totes que es presentarà el pròxim 17 d’octubre a la Nau Bostik (Sant Andreu), organitzat per Perviure i on es recull l’experiència entre la Fundació Nazareth i Torrent Viu.
El cohabitatge és una modalitat d’accés a la llar que permet a una comunitat de persones viure en un edifici sense ser-ne els propietaris o els arrendadors, i a un preu inferior al del mercat. Es tracta d’una fórmula d’habitatge molt estesa al nord d’Europa, que fa uns anys ha començat a tenir presència a Catalunya. Per accedir a aquests habitatges, que tenen qualificació de protecció oficial, els cooperativistes han d’estar inscrits al registre de sol·licitants d’habitatge. Per tant, han de complir els requisits del registre, és a dir, que siguin persones empadronades a Barcelona amb recursos econòmics limitats, que no tinguin cap altra propietat i que tinguin dificultats d’accedir a l’habitatge de mercat.