Dilluns 14, octubre 2024
20.3 C
Sant Gervasi
20.4 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià acollirà el primer projecte d’habitatge cooperatiu sènior

Seran 26 llars -en un edifici cedit per l'Ajuntament- per a persones que volen envellir en convivència, amb espais comunitaris i serveis de cures

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 27.3.2023 21:10

Societat

Carme Rocamora

· Torrent Viu, una alternativa per viure en comunitat davant la crisi de l’habitatge a Sarrià

Publicitat

Sarrià serà l’escenari del primer projecte d’habitatge cooperatiu sènior construït en sol públic. Una iniciativa pionera a Barcelona, però també a Catalunya i a l’Estat, que s’ubicarà al solar municipal de la Via Augusta 383-387. Serà gestionat pel Col·lectiu Can 70, format per una vintena de persones, la majoria dones, d’entre 55 i 70 anys. Des de l’any 2015 han estat treballant i debatent sobre el model de convivència que volen projectar per envellir en comunitat, construint una llar amb serveis autoassistits de cures. 

Publicitat

Va ser l’any 2021 quan l’Ajuntament de Barcelona va cedir el solar de Sarrià a la cooperativa Sostre Cívic, com a part d’un conveni amb diferents entitats d’habitatge social i cooperatives d’habitatge, i finalment es començarà a construir d’aquí a un any. Tant a Catalunya com a Espanya hi ha altres experiències similars, sobretot en zones rurals, però no en sòl públic i dins de nuclis urbans. 

La promoció consistirà en 26 habitatges, i es preveuen diversos serveis comuns i compartits, com menjador i cuina per grups de 4-5 allotjaments, espai comunitari de bugaderia, sala de cures i fisioteràpia, hort urbà, i instal·lacions comunes de fred i calor per a tots els pisos.

Ha estat aquest dilluns quan s’ha signat la cessió del dret de superfície per 90 anys. El sòl està valorat en 3.565.477 euros i l’Ajuntament subvencionarà el 16% del cost, per un valor aproximat de 650.000 euros. A més, els habitatges tindran una bonificació permanent del 95% de l’IBI i del 90% de l’impost de construcció. En total, la inversió municipal, sumant tots els punts, és de més de 4,5 milions d’euros, segons han informat fonts municipals a El Jardí.

Un procés obert

Després d’un procés obert, l’equip guanyador per impulsar el projecte arquitectònic és Peris-Toral, escollit arran d’una deliberació que va tenir en compte aquest projecte per la seva resposta a l’entorn urbà en el tractament de les façanes, i sobretot dels testers. Es va valorar especialment el treball espaial de concatenació d’espais en diagonal, i també l’aprofitament espaial i de la superfície efectiva per a la socialització al voltant del nucli de comunicació en totes les plantes.

Projecte de Peris-Toral per a l’edifici de Can 70
Projecte de Peris-Toral per a l’edifici de Can 70

En base a aquest projecte, hi ha alguns aspectes que ja són clars, com detalla Betevé: seran dos edificis connectats pel semisoterrani, on hi haurà els espais d’ús comunitari. La construcció tindrà semisoterrani, planta baixa i quatre plantes per sobre. En el semisoterrani hi haurà els espais d’ús comunitari, mentre que la planta baixa i les superiors acolliran els habitatges: 10 convencional de 43 metres quadrats, i 29 configurats com a unitats d’agregació, el que significa que disposaran d’un espai compartit de cuina de 50 metres quadrats entre les quatre persones que visquin a la planta. En aquest cas, els espais privats seran de 30 metres quadrats. 

La realització d’aquest projecte, impulsat per l’assemblea Can 70, i els altres 16 projectes d’habitatge cooperatiu de Barcelona en sòl municipal, s’emmarca en l’estratègia de l’Ajuntament que n’ha fet política estructural dins de les polítiques d’habitatge. Una política pública que vol innovar i apostar per nous models de tinença i per enfortir un sector, el de les cooperatives de l’habitatge, sense ànim de lucre i que treballa per un model desmercantilitzat i antiespeculatiu.

L’Ajuntament té un conveni amb el sector de l’habitatge social i cooperatiu per vehicular les assignacions de sòl municipal, el qual se cedeix a fundacions i cooperatives per un període de 90 anys, sense perdre’n mai la titularitat municipal. Passat el període, els habitatges hauran de tornar a mans de l’Ajuntament.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.