Societat
Sergi Alemany
Viure en cohabitatge a Sarrià. És el que faran setze famílies a partir del 2024, un cop s’hagi construït l’edifici que elles mateixes han dissenyat amb l’ajuda d’arquitectes en un solar al carrer del General Vives (4-6) entre la ronda de Dalt i el Parc de Joan Reventós. En aquests moments estan configurant els espais comuns que tindran, un coworking (molts d’ells són autònoms), una bugaderia al terrat, un porxo, el jardí o espais polivalents per acollir reunions o presentacions, amb la idea que aquest últim espai es pugui obrir a entitats del barri.
Entrar a viure en aquesta comunitat suposa ingressar a la cooperativa Torrent Viu, que és qui el 2017 va guanyar en un concurs públic de l’Ajuntament de Barcelona per l’adjudicació d’aquest solar dins del districte de Sarrià-Sant Gervasi. Un dels seus socis explica a El Jardí que se’n van assabentar pel boca-orella i que de fet encara els falta alguna família per complementar el bloc: “La majoria de gent som del barri, participem de les activitats de Casa Orlandai o portem els nens a escoles del districte.”
Amb el suport d’una gestora cooperativa especialitzada en l’acompanyament al cohabitatge inclusiu, Perviure, decideixen com avançar en el projecte entre tots els socis buscant sempre el màxim consens. Per citar un exemple, no tindrà cadascú una rentadora a casa, sinó que hi haurà un espai compartit. “És un canvi de paradigma que fa interessant aquest model davant l’alternativa del mercat de l’habitatge al districte on tots sabem que els preus del lloguer són altíssims.”
La cessió del terreny és per 75 anys i deu més de prorrogables i s’asseguren que aquí ningú els vindrà a apujar el preu del lloguer. Això sí, per entrar a la cooperativa cal aportar entre 30.000 i 40.000 euros per la construcció de l’habitatge i després pagar una quota mensual fixe durant els anys que s’hi visqui, pel manteniment i per eixugar el deute que puguin acabar tenint amb la banca ètica que els acabi concedint un crèdit. Reconeixen que cal implicació i que “això no és venir i trobar-te la casa feta”, però defensen que es tracta d’una feina de formigueta dins del moviment de l’habitatge i l’especulació. De fet, assumeixen que estaran rodejats dels pisos del luxe que hi ha al Sarrià de dalt i al districte “monopolitzat” històricament per Nuñez i Navarro i des de fa uns anys també amb l’entrada d’altres constructores com La Llave de Oro: “Tot el que és nou ens sembla innaccessibles. Serem més rics aquí.”
Criteris sostenibles i mediambientals
El projecte de Torrent Viu aposta per aprofitar les possibilitats i l’entorn del corredor natural que connecta la Serra de Collserola amb la xarxa d’espais verds de Barcelona. L’edifici està plantejat per donar l’esquena a la Ronda de Dalt -esperen que algun dia s’acabi cobrint pel tema de la contaminació acústica- i obrir-se al Parc de Joan Reventós, punt que connecta amb el cor de Sarrià. A més a més, l’edifici proposat serà de classificació energètica A tant pel que fa a la demanda energètica com a les emissions de CO2.
El cohabitatge és una modalitat d’accés a l’habitatge que permet a una comunitat de persones viure en un edifici sense ser-ne els propietaris o els arrendadors, i a un preu inferior al del mercat. Es tracta d’una fórmula d’habitatge molt estesa al nord d’Europa que ara s’instal·la a Catalunya.
Els projectes han de preveure criteris ambientals estrictes, una quantitat significativa d’espais que promoguin la vida en comunitat, l’ús compartit d’infraestructures bàsiques i la coresponsabilitat dels usuaris en la gestió. Per accedir a aquests habitatges, que tenen qualificació de protecció oficial, els cooperativistes han d’estar inscrits al registre de sol·licitants d’habitatge. Per tant, han de complir els requisits del registre, és a dir, que siguin persones empadronades a Barcelona amb recursos econòmics limitats, que no tinguin cap altra propietat i que tinguin dificultats d’accedir a l’habitatge de mercat.