Divendres 01, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

La casa Carme Martorell, un estil no gaire abundant a Barcelona

L'edifici, situat a Sarrià, es projecta amb un estil eclèctic i un cert gust per a l'arquitectura neoclàssica

Publicat el 15.5.2021 8:00

Arquitectura

Jaume de Oleza

La casa Carme Martorell està situada al carrer Clos de Sant Francesc número 47-49. És un habitatge unifamiliar entre mitgeres construït l’any 1892 per a Carme Martorell, vídua de J. Vidal, i projectada per Joan Serra i Jané. Aquest últim, juntament amb el seu pare, l’arquitecte Josep Serra i Faura, van ser-ne els constructors, per encàrrec del doctor Aleix Civil, de l’antic Hospital de Barcelona, ​​conegut en els primers anys de la seva fundació amb el nom de l’Asil de la Puríssima Concepció de les Corts.

Publicitat

La casa Martorell consta de planta baixa i dues plantes d’altura, té una façana simètrica, en la qual destaca el tractament de la planta baixa marcant unes línies horitzontals interrompudes per unes pilastres adossades a façana, que delimiten l’entrada de l’habitatge. Unes pilastres que estan acabades amb uns medallons amb certes referències a l’art nouveau. La primera planta disposa d’un balcó lineal que està sustentat per unes mènsules, que estan integrades a una cornisa de pedra molt treballada i que a manera de cinta té continuïtat per tota la façana. La importància d’aquesta primera planta com a pis principal es fa patent en el disseny de la façana de la casa. La importància del pis principal també ve accentuada mitjançant uns petits frontons en cadascuna de les balconades. A la planta segona apareixen unes pilastres adossades al pla de façana que remarquen els buits de les finestres i tornen a estar acabades per unes mènsules que serveixen de suport al voladís que remata l’edifici i suporta la coberta. Al número 51 d’aquest mateix carrer es troba la Casa Maria Quintana, obra de l’arquitecte Eduard Mercader.

Publicitat

La casa Carme Martorell es projecta amb un estil eclèctic i un cert gust per a l’arquitectura neoclàssica: un estil no gaire abundant a Barcelona, però, no obstant això, tenim una obra destacada com és l’edifici de l’Ajuntament a la plaça de Sant Jaume, obra de l’arquitecte Josep Mas i Vila, que va ser deixeble d’Antoni Cellers, el gran teòric de l’arquitectura del classicisme a Catalunya. En definitiva, aquesta casa d’estil clàssic fa d’aquest habitatge, malgrat la seva mida, una construcció elegant i molt senyorial.

Jaume de Oleza és arquitecte, cwork.cat

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.