Dijous 19, setembre 2024
17.8 C
Sant Gervasi
17.7 C
Sarrià
Publicitat

La casa Comas d’Argemí

Publicat el 19.12.2015 10:00

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre

La Casa Comas d’Argemí, de Marfà.Col·lecció de fotografies del CEG - AMDG. La fotografia destacada és de Javier Sardá
La Casa Comas d’Argemí, de Marfà.Col·lecció de fotografies del CEG – AMDG.
La fotografia destacada és de Javier Sardá

És una torre modernista construïda el 1904, situada a l’avinguda de la República Argentina, 92, i en el límit entre els barris del Putxet i de Vallcarca. És una obra tardana de Josep Vilaseca Casanovas, l’autor de l’Arc de Triomf constru-ït amb motiu de l’exposició Universal de 1888 de Barcelona, cataloga com a Patrimoni de la ciutat. Situada en un fort desnivell de terreny, la casa Comas d’Argemir, va permetre a l’arquitecte projectar planta baixa i un pis a la façana principal de l’avinguda Argentina, i baixa i quatre pisos a la façana posterior que dóna a l’avinguda Vallcarca. Encara que catalogada com modernista, no està exempta d’un clar estil medieval, visible en la seva torreta que corona amb una bella agulla decorada amb trencadís de tons blaus i els seus merlets enreixats amb ceràmiques vidriades. També es veuen pinzellades goticistes amb aromes romàntics i un gaudinisme que ens recorda la Torre Bellesguard. És tracta d’una torre característica de les moltes que es van construir a principis del segle XX als vessants del turó del Putxet.

Publicitat

La fotografia antiga, cedida per l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, forma part del fons “Col·lecció de fotografies del Centre Excursionista de Gràcia”. És obra del fotògraf Marfà, que la va fer l’any 1907. Per tant, es veu la casa i el seu entorn poc després de la seva construcció. So-bre la baixada del carrer Bolívar hi ha una petita plaça amb una font —avui desapareguda—, un fanal, i uns bancs d’obra que convidaven a la trobada i la tertúlia. A primer pla, un escuravies neteja i greixa les vies del tramvia que anava cap a la Bonanova, tot passant pel carrer de Craywinckel. És aquest un ofici ja desaparegut, però era important perquè greixar les vies era la manera d’aconseguir que els tramvies no fessin tant soroll.

Publicitat

Tal com es pot veure en la imatge actual, no s’hi han produït molts canvis en aquest indret, tot i que la placeta actual és més de pas que d’estada. L’edifici de la dreta de la casa Comas d’Argemí és el mateix, mentre que el de l’esquerra ha pujat tres pisos. Al davant, fora de la imatge, ara hi ha l’escola Súnion.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.