Dimarts 07, maig 2024
17.7 C
Sant Gervasi
17.7 C
Sarrià
Publicitat

La Casa Joan Gelat, una de les últimes obres de l’arquitecte mort prematur Aureo Bis de Mas Xaxars

Està ubicada a la cantonada del carrer Saragossa amb el carrer Septimània i va ser construïda l'any 1905 per a la burgesia

Publicat el 15.10.2021 7:00

Arquitectura

Jaume de Oleza

La casa Joan Gelat està ubicada a la cantonada del carrer Saragossa amb el carrer Septimània i va ser construïda l’any 1905 per l’arquitecte Aureo Bis de Mas de Xaxars (1863-1907), una persona que va desenvolupar la seva obra principalment en la construcció d’habitatges per a particulars. Aquesta va ser una de les seves últimes obres, atès que va morir l’any 1907 a la primerenca edat de 44 anys. Va ser nomenat Cap Subaltern del Cos de Bombers de Barcelona, ​​on va guanyar el concurs de disseny de la bandera i l’escut, i, a més, va dissenyar-ne l’uniforme. Entre d’altres obres d’aquest autor hi trobem la casa Cascante de Badalona, ​​la casa per a Mercè Codina i la casa del carrer Dominics 29 de la nostra ciutat.

Publicitat

La casa Gelat és un edifici de forma rectangular, consta de planta baixa i dues plantes d’altura, disposant les façanes de manera simètrica en cadascun dels dos carrers. En destaca l’ornamentació floral de les finestres, així com el disseny de les llindes de les balconeres de la primera planta, integrant-se aquestes últimes amb les mènsules de suport de la balconada de la planta superior. Les parets exteriors estan revocades formant el clàssic encoixinat que caracteritzava moltes de les construccions del seu temps, i que li donen un caràcter diferenciador en provocar una textura de llums i ombres. La façana del carrer Septimània s’articula mitjançant un eix de simetria, en el qual se situa la caixa d’escales. Al mateix temps, s’accentua d’aquesta manera un volum que sobresurt de la coberta de l’edifici.

Publicitat

La casa contigua al carrer de Saragossa està també construïda pel mateix arquitecte, contrastant per la seva senzillesa d’acabats, així com per la forma sinusoide del remat de la coberta. En general, és destacable el treball magnífic dels marcs de les finestres i balconeres per la seva qualitat estètica i ornamental. Uns detalls que estan molt lligats amb el gust de l’arquitectura modernista de l’època i que contribueixen al disseny d’un edifici que, encara que en el seu conjunt denota un estil eclèctic, dibuixa un reflex de l’arquitectura del seu temps que podem trobar en moltes de les cases que la burgesia de finals i principis del segle XX va construir a la nostra ciutat.

Jaume de Oleza és arquitecte a www.cwork.cat

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.