26.3 C
Sant Gervasi
| Divendres 27 de maig de 2022 |
Publicitat

‘La cuina i els nostres gossos’, un receptari nascut d’un grup d’amigues ‘pipicaneres’ de Sarrià

La idea va sortir d'un grup de persones que coincideixen al pipicà de l'avinguda Foix, i compta amb il·lustracions de l'artista Olga Ricart

Publicitatspot_imgspot_img
Publicitat

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa

‘La cuina i els nostres gossos’ (Parnass Ediciones) és el títol del conjunt de receptes gastronòmiques casolanes d’un grup d’amigues pipicaneres -entre elles la col·labodora d’aquest diari, M. Josep Tortque passegen el gos per Sarrià i que han aplegat durant les converses quotidianes “de carrer” al pipicà de l’avinguda Foix. Després de la presentació del nom de cada gos, s’ofereixen les receptes -plats i postres-, que, val a dir, totes elles són atraients, de cuina relativament fàcil i d’abast internacional: xai a la calabresa (p. 22); pa de pessic italià (p. 37); risotto de ceps (p. 70); botifarró de Burgos (p. 82); focaccia mediterrània (p. 101); galetes bretones (p. 147) o, àdhuc, lluç a la donostiarra (p. 176). Sense oblidar les típiques receptes casolanes de la nostra cuina tradicional com ara: la tripa i capipota (p. 43); els bunyols de quaresma (p. 51); la coca de vidre (p. 99); la coca de llardons (p. 127) o la típica truita de patates i ceba (p. 138).

Receptes cassolanes entre gossos juganers © Parnass Ediciones

Cada recepta culinària està acompanyada per una bella i expressiva il·lustració de cada un dels cans feta per l’artista, i reconeguda escultora del carrer Ivorra, Olga Ricart, que, alhora, després de presentar i dibuixar els seus volguts gossos Samba i Coga, de raça setters anglesa -mare i filla, descrites amb la “cabellera com de fils de seda blancs i negres”, les quals, quan passegen, “semblen ballarines”, però quan corren “són com llamps que travessen l’aire” (p. 135)-, ens aporta la recepta d’espaguetis amb escopinyes i la cassola de civet. Entre moltes altres, són també llamineres les receptes aportades per la mestressa de la Draca, la Mar, del “Gerbard”, que ens explica com fer els musclos a la marinera i la carn magra amb suc (p. 54-59).

Publicitat

En el pròleg, Bel·lo Torras afirma que aquest repertori culinari ha estat “triat per cadascun dels gossos”. Ens plau de felicitar a tots els que han fet possible aquesta bella iniciativa que publica i difon les edicions Parnass de Barcelona.

Fra Valentí Serra és arxiver dels Caputxins de Sarrià

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.