Dissabte 27, abril 2024
14.7 C
Sant Gervasi
14.6 C
Sarrià
Publicitat

‘La cuina i els nostres gossos’, un receptari nascut d’un grup d’amigues ‘pipicaneres’ de Sarrià

La idea va sortir d'un grup de persones que coincideixen al pipicà de l'avinguda Foix, i compta amb il·lustracions de l'artista Olga Ricart

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa

‘La cuina i els nostres gossos’ (Parnass Ediciones) és el títol del conjunt de receptes gastronòmiques casolanes d’un grup d’amigues pipicaneres -entre elles la col·labodora d’aquest diari, M. Josep Tortque passegen el gos per Sarrià i que han aplegat durant les converses quotidianes “de carrer” al pipicà de l’avinguda Foix. Després de la presentació del nom de cada gos, s’ofereixen les receptes -plats i postres-, que, val a dir, totes elles són atraients, de cuina relativament fàcil i d’abast internacional: xai a la calabresa (p. 22); pa de pessic italià (p. 37); risotto de ceps (p. 70); botifarró de Burgos (p. 82); focaccia mediterrània (p. 101); galetes bretones (p. 147) o, àdhuc, lluç a la donostiarra (p. 176). Sense oblidar les típiques receptes casolanes de la nostra cuina tradicional com ara: la tripa i capipota (p. 43); els bunyols de quaresma (p. 51); la coca de vidre (p. 99); la coca de llardons (p. 127) o la típica truita de patates i ceba (p. 138).

Publicitat
Receptes cassolanes entre gossos juganers © Parnass Ediciones

Cada recepta culinària està acompanyada per una bella i expressiva il·lustració de cada un dels cans feta per l’artista, i reconeguda escultora del carrer Ivorra, Olga Ricart, que, alhora, després de presentar i dibuixar els seus volguts gossos Samba i Coga, de raça setters anglesa -mare i filla, descrites amb la “cabellera com de fils de seda blancs i negres”, les quals, quan passegen, “semblen ballarines”, però quan corren “són com llamps que travessen l’aire” (p. 135)-, ens aporta la recepta d’espaguetis amb escopinyes i la cassola de civet. Entre moltes altres, són també llamineres les receptes aportades per la mestressa de la Draca, la Mar, del “Gerbard”, que ens explica com fer els musclos a la marinera i la carn magra amb suc (p. 54-59).

Publicitat

En el pròleg, Bel·lo Torras afirma que aquest repertori culinari ha estat “triat per cadascun dels gossos”. Ens plau de felicitar a tots els que han fet possible aquesta bella iniciativa que publica i difon les edicions Parnass de Barcelona.

Fra Valentí Serra és arxiver dels Caputxins de Sarrià

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.