Societat
El Jardí
La degana de les curses de resistència a Catalunya, la travessia des del cim del Matagalls fins a Montserrat, arriba el cap de setmana del 17-18 de setembre als 50 anys de la celebració de la prova, considerada no competitiva. Els dos socis del Club Excursionista de Gràcia -amb seu social al barri del Farró- Carles Albesa i Jordi Ribot van crear-ne la primera edició el 1972 i a l’inici era bianual, i per això aquest any se celebra la 43ª edició.
La ruta, que recupera el recorregut que havia fet per primera vegada mossèn Jaume Oliveres el 1904, es van apuntar a fer-la 159 persones el 1972 i en van arribar només 48 a meta, a Montserrat, entre elles dues dones. Els dos fundadors de la Matagalls-Montserrat van tardar el mateix temps, 23 hores i 30 minuts, que havia invertit Mossèn Oliveres.
Entre totes les edicions de la Matagalls-Montserrat hi han participat 85.000 persones, i l’edat mitjana dels participants aquest any és de 44 anys en homes i 41 en dones. Tot i això, el més jove dels inscrits per córrer la prova en aquesta edició té 14 anys i el més gran 82. Un total de 3.000 participants (2.300 homes i 700 dones), que és el màxim permès per no erosionar el medi ambient, esperen recórrer els més de 80 quilòmetres que separen les dues muntanyes en menys de 24 hores, tal com proposa el Club Excursionista de Gràcia.
La marxa passa per cinc comarques i tres parcs naturals i no hi ha un guanyador i guanyadora. La mitjana de temps actual del recorregut és de 18 hores, tot i que a la darrera edició -2021- el participant més ràpid va fer un temps de 7 hores i 58 minuts, el rècord en totes les edicions celebrades. Al principi la sortida era des del cim del Matagalls, però el 1998 es va decidir canviar i actualment es surt des d’una esplanada al nucli del Brull.
Els 50 anys de la Matagalls Montserrat coincideixen amb els 100 anys de la fundació del Club Excursionista de Gràcia, que al llarg d’aquest any està celebrant més de 300 activitats per tal de celebrar-ho.
FOTOGALERIA DELS 50 ANYS