Cultura
El Jardí
La revetlla de Sant Joan, una de les nits més màgiques de l’any per la posició del sol, els petards i la coca i les fogueres, arriba aquest diumenge a la nit. La Flama del Canigó també arribarà al districte aquest 23 de juny i amb ella s’encendrà la foguera de Sant Joan donant el tret de sortida a la festa.
La revetlla de Sant Joan a Sarrià
El punt de trobada serà el Centre Cívic Casa Orlandai, on a les 21 h de la nit s’hi celebrarà un sopar popular. Una hora després arribarà la rebuda de la Flama del Canigó, que la portaran el Drac i els Diables Infantils de Sarrià, i es farà la lectura d’un manifest a càrrec de les Diablesses i diables de Sarrià, que conduiran una cercavila fins a La Llosa de Via Augusta, a la cruïlla amb el passeig de la Bonanova. Quan faltin deu minuts per dos quarts d’onze de la nit, en aquest punt hi haurà l’encesa de la Foguera de Sant Joan i els ball de diables. Tot seguit, es repartirà coca i cava i començarà a la Casa Orlandai el concert de revetlla fins a la una de la matinada.
La revetlla de Sant Joan al Farró
Al Farró aquesta nit es viurà a la plaça Mané i Flaquer i s’allargarà a fins a les tres de la matinada. La festa està pensada perquè totohm baixi amb el sopar a la plaça, on hi haurà una barra de begudes a preus populars i l’actuació d’un DJ. Tot plegat, organitzat pe la colla de Diables FarróFoc.
Especial atenció a Vallvidrera
Barcelona comptarà amb un total de 16 revetlles aquest Sant Joan, en una nit en què l’Ajuntament demana als ciutadans que segueixin els consells de seguretat per evitar riscos innecessaris, especialment en les zones properes a àrees forestals, com és el cas de Vallvidrera.
La Flama del Canigó
La Flama del Canigó és el foc amb el qual s’encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d’arreu del país. Durant tot l’any la flama es troba a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà, fins que el 22 de juny un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc i fa el cim de la muntanya del Canigó, per encendre una foguera i des d’allà repartir-lo per tot Catalunya. A trenc d’alba del 23 de juny, inicien el descens amb la Flama renovada.
La Flama es reparteix pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que van distribuint el foc amb tots els mitjans possible -a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot en llaüt- i és rebuda a cada vila per les autoritats locals. Es calcula que amb la Flama del Canigó s’encenen unes 30.000 fogueres. Més enllà d’aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.