Cultura
Natalia Avellan
“Aquell any va sortir molt bé!”, han recordat els veïns de la Font del Mont davant d’una videoprojecció d’imatges. La trajectòria de la companyia de teatre Fontmontina s’exposa a l’entrada del Centre Cívic de Vallvidrera-Vázquez Montalbán, fins al 28 de març, com una petita mostra que reflecteix el gran teixit cultural del barri. Sota el nom Companyia Fontmontina: una història de 38 anys, un recull de vestuari, attrezzo, guions i cartells desvelen tots els detalls que han tingut lloc entre bambolines durant gairebé quatre dècades.
Aquest dimarts, a partir de mitja tarda, una vintena de veïns emocionats s’han arreplegat al Centre Cívic en una trobada nostàlgica, que ha homenatjat l’evolució de la Fontmontina, des dels seus inicis fins a l’actualitat. Entre copes de cava, els assistents s’han passejat al voltant de perruques, màscares, cartells, maquetes de cartó i instruments fets a mà. Peces emblemàtiques, com les partitures de l’Himne dels pirates o el guió guixat i subratllat d’una escena d’Els Miserables, també han tingut el seu lloc a les vitrines del Centre Cívic. Els objectes conservats són testimonis d’algunes de les exitoses obres de la Fontmontina, com La nit de Sant Joan (2008), Mar i Cel (2010), El sopar dels idiotes (2016) i Mamma Mia (2022), entre moltes altres.
Els actors i actrius s’han reconegut orgullosos a les imatges d’anys enrere projectades a la pantalla. A més, la inauguració també ha comptat amb la presència de diversos veïns de Vallvidrera que, any rere any, esperen amb expectativa la nova funció de la Fontmontina. “Això no és una companyia de teatre, això és el cor del barri. Tothom col·labora amb el que pot, des dels més petits fins als més grans”, explica emocionada una veïna de la Font del Mont.
A l’espera d’un teatre propi
La companyia teatral amateur, nascuda l’any 1987 a la Festa Major de la Font del Mont, ha estat formada des dels seus inicis per veïns del barri i ha anat creixent amb els anys, portant a escena més d’una trentena d’obres. “Érem un grup d’amics que aleshores teníem 20 anys i ens vam veure amb l’obligació d’anar repetint, perquè a la gent li va agradar”, explica Jordi Garcia, membre de la companyia. Des d’aleshores, per la Fontmontina han passat més de 80 actors i actrius, generalment, veïns i veïnes de la Font del Mont. Tanmateix, durant els últims temps, una bona part del veïnat dels barris de muntanya de Sarrià-Sant Gervasi – Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes – s’han engrescat a participar en l’obra anual de la companyia. “És com una taca d’oli, s’ha anat fent gran. A partir del 2005, vam començar a tenir gent que no era de la Font del Mont, però que tenia interès pel teatre, perquè ens havien vist o pel boca-orella”, afegeix Garcia.
Tot i l’àmplia representació veïnal amb la qual compta la Fontmontina, la companyia encara no disposa d’un teatre propi on assajar, una necessitat que reivindiquen des de fa anys. “Sostenir 38 anys una companyia de teatre amateur sense tenir un teatre és un miracle. A Barcelona no hi és això”, recalca l’actor Joan Pujol. Amb unes produccions cada vegada més costoses i tècnicament complexes, augmenta la urgència de trobar un espai on emmagatzemar els elements escenogràfics, que s’han anat perdent amb el pas del temps. “De fet, molta escenografia es va perdre durant la barricada de la Casa Buenos Aires”, afegeix Pujol.
A aquesta circumstància se li afegeix una manca de relleu generacional, la qual s’ha fet cada vegada més notable, fins a suposar un problema per a la companyia, que espera poder fer “cantera”. “Necessitem anar engreixant la màquina per poder continuar fent”, explica Garcia. No obstant això, segons els actors, l’exposició que acollirà el Centre Cívic de Vallvidrera fins a finals de març serà fonamental per a donar visibilitat a la Fontmontina entre els més joves.