Diumenge 21, juliol 2024
25.2 C
Sant Gervasi
25.1 C
Sarrià
Publicitat

La il·luminació nadalenca

Publicat el 19.10.2015 10:00

articles d’opinió

Salvador Albuixech

A l’octubre comença la instal·lació de les lluminàries que guarniran els carrers de Barcelona anunciant que arriba Nadal, l’època de l’any de la concòrdia, de l’alegria, de la família, de l’amistat, i sens dubte, la més important de l’any per al món del comerç. La il·luminació nadalenca és, des de fa molts anys, l’acompanyant necessària d’aquesta festivitat. Enguany planeja la inquietud entre els comerciants, que són els que encarreguen d’aquesta acció, de si serà possible o no il·luminar els carrers. Sembla que hi ha la possibilitat que el nou equip de govern que comanda l’Ajuntament modifiqui les normes que fins ara regien aquesta activitat, potser dificultant les il·luminacions dels nostres carrers.

Publicitat

Bé, sí, és cert hi ha hagut inquietud sobre si es podrà continuar il·luminant festivament els carrers per aquest Nadal, però només ha estat això, una inquietud. La realitat és que la il·luminació d’enguany té les mateixes normatives que els darrers anys. Per tant, a banda dels possibles i normals canvis de figures, les condicions fixades per l’Ajuntament no han variat. Continua l’Ajuntament aportant la subvenció del 50% del cost de la instal·lació i el pagament de la despesa de consum elèctric. Tan sols s’ha modificat la data d’encesa, en contra de l’opinió de totes les associacions de comerciants de la ciutat, que s’ha endarrerit fins al dia 27 de novembre, 7 dies més tard que l’any passat. Pel que fa al carrer Muntaner sí que hi ha una variació important. El nou consistori ha desestimat continuar amb la il·luminació especial que va anunciar l’anterior equip de govern, que considerava a Muntaner com a carrer de ciutat, amb una il·luminació especial que sorgiria d’un concurs portat a terme entre dissenyadors professionals i amb una inversió fixada en 55.000 €. No obstant això, un cop se’ns va comunicar aquesta decisió, des de Barnavasi vam contractar una il·luminació similar a la dels anys anteriors.

Publicitat

Ara bé, la problemàtica de si s’il·luminaran o no els carrers de Sant Gervasi ha vingut des del costat dels comerciants. En efecte, l’import total de la factura de la instal·lació, un cop reduïda la part subvencionada, l’aporten els comerços de cada tram de carrer il·luminat. Això suposa una quantitat que oscil·la entre 80 i 100 € per establiment, depenent del nombre de comerços de cada carrer. Barnavasi corre amb totes les despeses de gestió, assegurances i cobrament bancari i satisfà el 50% de la contribució dels seus associats, que haig de dir que, malauradament, no ho són tots.

Però hi ha un part dels comerços que no volen aportar l’import que els correspondria, adduint que “ho ha de pagar l’Ajuntament”, o “que el negoci no funciona prou bé”. Altres simplement opinen que això no va amb ells i que, en qualsevol cas, el carrer s’il·luminarà igualment, ja que “altres pagaran”. Doncs no. Enguany no serà així.

La il·luminació dels carrers en l’època de l’any on la facturació dels comerços és més important, és necessària i ajuda a crear un caliu especial. Però, qui han de decidir si es porta a terme o no, són els comerços implicats i, si no ho creuen oportú, no s’il·luminarà el carrer.

La meva reflexió personal és que si un comerç no pot participar amb una quantitat tan exigua, pot ser és que s’està plantejant tancar i si no vol… pot veure com la seva zona llanguideix i la clientela es deriva cap a altres indrets. El foment i la dinamització del comerç dels nostres barris ho hem de fer entre tots, serà la manera de tenir més força i poder plantejar reptes col·lectius més ambiciosos.

Salvador Albuixech és president de Barnavasi, Associació de Comerciants de Sant Gervasi

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.