Publicitat

La ‘indoor generation’ obliga a millorar la qualitat de l’aire dels edificis

L'OMS fa anys que alerta que els interiors dels habitatges estan entre cinc i deu vegades més contaminats que l’exterior

Publicitat

Opinió

Jordi Roviras i Cristina Garcia

Se’ns comença a conèixer com la indoor generation, ja que passem més del 90% del nostre temps en espais interiors: a casa, a l’escola, a l’oficina, al gimnàs, etc. I a més, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fa anys que alerta que els interiors dels habitatges estan entre cinc i deu vegades més contaminats que l’exterior. Aquests nivells de toxicitat esdevenen principalment dels materials que s’utilitzen en la construcció —com pintures, laques, vernissos, productes sintètics d’origen plàstic, coles i adhesius amb formaldehids, entre molts altres—, els productes de neteja, les instal·lacions elèctriques i les xarxes sense fil. I a tot això, cal sumar-hi tota aquella contaminació que ens arriba des de l’exterior (CO, CO2, nitrats, pesticides, etc.). Tot plegat repercuteix en una mala qualitat de l’aire interior que, generalment, acaba provocant greus afeccions a la nostra salut.

Publicitat

Molts d’aquests agents tòxics que trobem en un espai interior els podem classificar em biològics (fongs, llevats i bacteris), químics (formaldehids, radó, COV, COP) i físics (el camp magnètic natural terrestre i les fonts de radioactivitat ambiental provinents, majoritàriament, de les antenes de telefonia, repetidors urbans, xarxes sense fil i les instal·lacions elèctriques). La gran majoria poden evitar-se, o reduir-ne l’exposició a través de l’arquitectura i la construcció realitzada sota paràmetres saludables i bioconstrucció. En destaquem a continuació alguns dels aspectes més importants:

Publicitat

• Fer un estudi de geobiologia del lloc. Això ens permetrà plantejar la distribució interior evitant les zones geopatògenes i col·locant els dormitoris en aquells espais més protegits.

• Utilitzar materials d’origen 100 % natural. Cal donar prioritat a aquests materials, no només perquè són lliures de tòxics, sinó perquè en general presenten una gran capacitat higroscòpica i higrotèrmica (capacitat de regular el nivell d’humitat relativa i temperatura interior). Així s’evita l’aparició de fongs i bacteris a causa de les humi- tats per condensació.

• Aconseguir la màxima il·luminació i ventilació natural dels espais. En funció de la ubicació i configuració de l’habitatge, disposem de sistemes renovació de l’aire, ventilació forçada amb filtres Hepa o, inclús, sistemes de purificació de l’aire.

• Executar unes instal·lacions elèctriques biocompatibles, mitjançant una bona presa de terra amb una emissió inferior als 6 Ω, utilitzant cablejat de tipus apantallat en els dormitoris i evitant que passi per darrere del capçal del llit.

Aquests quatre aspectes, entre molts d’altres que anirem apuntant en futurs articles, poden executar-se en projectes d’obra nova i de reforma. Per això, la nostra arquitectura combina els principis de sostenibilitat i eficiència energètica amb els de la bioconstrucció i l’arquitectura saludable. Creiem que és essencial pensar més enllà de l’estètica i la funcionalitat, per construir espais realment saludables i confortables que millorin la qualitat de vida de les persones.

Jordi Roviras Miñana i Cristina Garcia Castelao són socis fundadors de Roviras Castelao Arquitectura SCP i professots de UIC Barcelona School of Archiceture

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar