Diumenge 01, octubre 2023
22.7 C
Sant Gervasi
22.6 C
Sarrià
Publicitat

Quiropràctica i ajustos vertebrals, una millora per a la nostra salut

Publicat el 2.3.2019 11:12

Gent Gran

Roser Díaz

La quiropràctica, segons l’OMS, és una professió sanitària que s’ocupa de la prevenció dels trastorns mecànics del sistema que formen els músculs i l’esquelet. Els quiropràctics són professionals que han estudiat entre 5 i 7 anys per treure’s una titulació universitària per ser especialistes de la cura de la columna vertebral i el sistema nerviós. Parlem, en fi, d’una teràpia manual que es basa en l’aplicació d’ajustos articulars, bàsicament a la columna vertebral. El nostre cos està dissenyat de tal manera que el cap, la caixa toràcica i la pelvis quedin perfectament alineats, cosa que suposa un bon equilibri i repartiment de forces. Això tant en l’àmbit frontal com lateral. Perquè  el cos es mantingui alineat, és necessari un bon hàbit postural. Una mala postura continuada pot tenir greus conseqüències en el nostre dia a dia.

Els humans estem sotmesos a tres tipus d’estrès:

Publicitat

a) Estrès físic: derivat de cops, accidents, o males postures

Publicitat

b) Estrès químic: generat per ingerir aliments inadequats, o bé per agents químics (tabac, drogues…)

c) Estrès emocional: produït per problemes a qualsevol àmbit (laboral, familiar…)

Aquestes causes produeixen en el nostre organisme el que coneixem com a subluxació. El nostre cervell envia contínuament als nostres òrgans, teixits i cèl·lules, ordres d’actuació. A la vegada, el cervell també rep les respostes de tots aquests elements. Quan aquesta cadena d’informació es trenca, es produeix una subluxació. La comunicació no és la correcta i el destinatari de la informació no actua correctament. Quan hi ha una desviació mínima a les vèrtebres de la columna, es produeix el que es coneix com una subluxació vertebral. Es perd l’alienació i fixació d’una o més vertebres i comencen les interferències del sistema nerviós. Segons la quiropràctica, cada vèrtebra actua sobre una zona determinada del nostre cos. Així, el deteriorament d’una vèrtebra afecta un òrgan, glàndula o teixit en concret. Podem patir malestar, disfuncions, deterioraments en teixits, mals d’esquena, migranyes, asma, dolors cervicals, ciàtica, depressions, escoliosis…

El tractament per evitar aquestes disfuncions, segons la quiropràctica, comença per un estudi de l’alineació del cos humà. Es fa un estudi postural i es mesuren els angles de desplaçament del cap, malucs i genolls. Un cop calculats els angles d’inclinació indeguda, es mira quines vèrtebres poden afectar i per tant a quins òrgans perjudiquen o quines disfuncions provoquen. Per corregir les causes, s’apliquen tècniques manuals d’ajustos, que en forma de tractaments periòdics, de mica en mica, corregeixen les subluxacions, ens donen una millor qualitat de vida i ens eviten possibles degeneracions fisiològiques.

Tothom es pot beneficiar de la quiropràctica, ja siguin nadons, nens, embarassades, esportistes, músics, persones grans, etc.

NOTA INFORMATIVA: La quiropràctica està reconeguda com a professió sanitària per la Organització Mundial de la Salut (OMS), i té caràcter sanitari en la majoria de països desenvolupats del món, entre els quals molts països europeus com El Regne Unit, França, Portugal, Itàlia, Finlàndia, Dinamarca o Suïssa, però a Espanya no ha estat regulada i encara no es reconeix com a professió sanitària.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.