16.2 C
Sant Gervasi
| Dimarts 21 de setembre de 2021 |
Publicitat

La mongeta azuki

Segons la medicina oriental està indicada per enfortir el ronyó, la bufeta, les vies urinàries i el cor

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Cuina i Nutrició

Marta Castells

Originària de l’Himàlaia, va passar després a la Xina i és el segon llegum més consumit al Japó després de la soja. L’azuki és un llegum (mongeta) de color vermell fosc, en forma de ronyó, d’un sabor lleugerament dolç i és considerat un aliment terapèutic.

Segons la medicina oriental està indicada per enfortir el ronyó, la bufeta, les vies urinàries i el cor. Allibera de forma natural l’excés de líquid de l’organisme. Per aquesta raó es fa servir en casos de cistitis, edemes i problemes de pròstata o uretra. També es fa servir per combatre el lumbago, diarrees, furóncols i per reduir les inflamacions. Té propietats depuratives i desintoxicants gràcies a la seva aportació en vitamina B1 i és molt consumida per quan hi ha problemes d’ossos, ja que és l’únic llegum amb efecte alcalinitzant.

Les azukis contenen grans quantitats de fibra que afavoreixen el desenvolupament de la flora intestinal. És rica en vitamines del grup B, minerals, oligoelements i proteïnes. També conté fito estrògens, unes substàncies que tenen una acció reguladora a escala hormonal. És indicada durant l’embaràs i la lactància, ja que estimula la producció de llet materna.

A LA CUINA

En la cuina es pot preparar de maneres diferents: en sopes, purés, en amanides, amb cereals… però com tots els llegums cal coure-la molt bé, ja que pot provocar flatulències i indigestió i a part, no n’aprofitaríem tots els nutrients.

Deixeu-les amb aigua durant 12 h amb un tros d’alga kombu. Llenceu l’aigua de remull i coeu-les amb l’alga i aigua abundant. Porteu-ho a ebullició, escumeu-ho, tapeu-ho, baixeu el foc i coeu-les fins que vegeu que estan cuites (aproximadament 1 h i mitja). Afegiu-hi un polsim de sal i coeu-les 10 minuts més. Apagueu el foc i deixeu-les reposar 10 minuts. Resulten delicioses si afegiu herbes aromàtiques com el llorer, el comí, el gingebre…

Si abans d’afegir la sal coleu l’aigua de la cocció de l’azuki, obtindreu el te d’azuki, una beguda medicinal que reforça, nodreix el ronyó i enforteix el cor.

Al Japó fan un dolç molt popular anomenat Dorayaki que és com una mena de pastisset de forma rodona farcit d’anko (una massa feta amb azukis i sucre).

 

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.