Publicitat

La parròquia de Sant Joan de la Creu

spot_img

Publicat el 29.1.2016 17:00

Notícies del barri

Jesús Mestre Campi

A principis de 2015 ens fèiem ressò del llibre coordinat per Jacquelin Jacquet El Peu del Funicular de Vallvidrera. Història d’un barri, i ara ens complau presentar l’obra de Fra Valentí Serra de Manresa, La parròquia de Sant Joan de la Creu. L’acció pastoral dels caputxins al barri del Peu del Funicular de Vallvidrera (Barcelona 1950-2015), amb fotografies de Joan Devesa i Fraginals i una acurada edició per part de l’Editorial Mediterrània. Aquest llibre s’ha volgut fer com a complementari del primer, fins i tot amb el format, de manera que un i altre tinguin una continuïtat i formin una mateixa història d’aquest singular barri de les faldes de Collserola, que s’estén entre Sarrià, Vallvidrera i Sant Gervasi.
Fra Valentí ens té acostumats a un gran rigor en els seus nombrosos i variats textos (també és col·laborador habitual de El jardí), i aquest llibre no és una excepció. Fins i tot es copsa una gran estima vers una història que la seva comunitat, la dels caputxins de Sarrià, ha viscut molt a fons. Ens explica com es va fundar la parròquia l’any 1950, dins el context de la reforma diocesana del bisbe Gregori Modrego, la demarcació parroquial, l’obra pastoral dels caputxins en una barriada desestructurada i amb molta problemàtica social, la feina que es va fer des de les escoles, etc. I tot molt ben il·lustrat amb moltes fotografies d’arxiu i de noves a càrrec de Joan Devesa.
El llibre es va presentar el diumenge 13 de desembre al Casal en un acte emotiu, ja que molta gent vinculada al barri va aprofitar per retrobar amics i un indret viscut i estimat. Van parlar el pare Conrad J. Martí, rector de Sant Joan; l’Antoni i en Xavier, dos veïns del barri; l’editora Montserrat Costas; Fra Valentí Serra, i el pare Gil Parés, ministre provincial dels caputxins de Catalunya i Balears. I la parròquia ens va obsequiar amb un esplèndid vermut. Cal dir, com després s’explica amb detall en el llibre, que el Casal parroquial on es feia l’acte també va ser l’escola del barri i es va poder construir a partir d’unes ajudes econòmiques que, a partir de 1953, van fer els marines de la VI Flota dels Estats Units, que en aquells anys venien a passar unes setmanes al port de Barcelona. El disseny de l’edifici és de l’arquitecte Manuel Ribas Piera.

Publicitat

Sant_Joan_Creu_cobertaFra Valentí Serra de Manresa, amb fotografies de Joan Devesa i Fraginals
La parròquia de Sant Joan de la Creu. L’acció pastoral dels caputxins al barri del Peu del Funicular de Vallvidrera (Barcelona 1950-2015)
Editorial Mediterrània

Barcelona novembre de 2015, 98 pp

Publicitat

Notícies relacionades

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf

Quatre apunts sobre jardins: història i característiques

Explorem els orígens dels jardins, les seves transformacions al llarg del temps i la seva gran diversitat.
spot_img

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí