Dissabte 14, setembre 2024
17 C
Sant Gervasi
16.5 C
Sarrià
Publicitat

La plaça del Consell de la Vila, un espai relativament recent en l’urbanisme de Sarrià

Per fer la plaça i la nova Seu de l'Ajuntament de Sarrià va caldre eliminar els que es coneixia com l'Orri o els "carrerons"

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 4.10.2021 7:00

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

La del Consell de la Vila és una plaça relativament recent dins l’urbanisme del centre de Sarrià, ja que no es va acabar de construir fins a les acaballes del segle XIX. El motiu va ser la construcció d’una nova Seu de l’Ajuntament de Sarrià. Per fer la plaça i la seu municipal, va caldre eliminar els que es coneixia com l’Orri o els “carrerons”, un conjunt de petites cases, la majoria molt senzilles i amb condicions de conservació precàries. Tal com va explicar en el seu dia el mateix Ramon Miralles, alcalde i principal promotor del projecte, va caldre l’adquisició de finques veïnes i l’eliminació de les cases consistorials provisionals, que també disposaven de presó escorxador. Aquestes expropiacions van ser llargues i costoses per al municipi, ja que de la nova plaça ja se’n parlava el 1889. Així i tot, Ramon Miralles i Francesc Mariné i Martorell, arquitecte municipal i estret col·laborador de l’alcalde, van aconseguir el seu propòsit i es va construir la nova seu municipal, obra del mateix Mariné, que s’inaugurà el 1896.

Publicitat

Davant de la nova seu municipal s’obria una àmplia plaça que donava perspectiva a una Seu en consonància amb la puixant trajectòria de la vila en aquells moments. El conjunt que en va sorgir va permetre una franca perspectiva que encarava la seu municipal amb la mansió del mateix alcalde, la casa Miralles del carrer Major. A partir d’aleshores, la vida política municipal es va traslladar cap aquest indret, propici per a parades dels membres de l’Ajuntament i recepció de convidats il·lustres, o un nou lloc per manifestar-se i de pas necessari de les moltes processons que es feien a la vila. A aquesta plaça se li va posar el nom de Constitució, però el 1922, amb l’agregació de Sarrià a Barcelona, es va canviar per Consell de la Vila, per evitar una duplicitat de noms. Però el 1927 es va canviar pel nom de Poeta Zorrilla, tot i que el 1931 recuperava l’anterior. De nou, al març de 1939 s’imposava el nom de Poeta Zorrilla, fins al desembre de 1979, quan va recuperar la dedicació que avui encara té.

Publicitat

L’antic ajuntament de Sarrià ara és la Seu del govern del districte de Sarrià-Sant Gervasi, de manera que manté la seva centralitat política i social. 

Peu de fotografia: La processó de sant Vicenç de gener de 1905 passa davant de la Seu de l’Ajuntament, a la plaça del Consell de la Vila.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.