27.1 C
Sant Gervasi
| Dimecres 18 de maig de 2022 |
Publicitat

La psicopatia

S'ha de diferenciar entre tenir un trastorn de la personalitat i tenir un tipus de perfil psicopàtic

Publicitat

Salut

Mertxe Fernández

La psicopatia (sociopatia, trastorn de la personalitat dissocial o antisocial) és un trastorn caracteritzat per un patró general de menyspreu i de violació dels drets humans. Tanmateix, si bé tots els assassins en sèrie són psicòpates, la majoria dels psicòpates no són assassins. I no sols això, sinó que és un perfil molt buscat en algunes professions com, per exemple, els economistes, gerents de grans empreses, CEO, advocats, comercials, etc.

D’altra banda, s’ha de diferenciar entre tenir un trastorn de la personalitat i tenir un tipus de perfil psicopàtic: el que es “necessita” per desenvolupar certes feines. Per poder diagnosticar el trastorn, s’han de complir tota una sèrie de criteris, però tampoc és el que volia tractar. Més aviat volia referir-me al perfil psicològic d’un psicòpata. Voleu saber si us relacioneu amb un psicòpata? Aquí us n’explico, a grans trets, les principals característiques.

Publicitat

En primer lloc, el psicòpata té una gran capacitat verbal i un encant superficial, amb una autoestima exagerada i una constant necessitat d’obtenir estímuls degut a la seva tendència a l’avorriment. Destaquen especialment la seva manca d’empatia i la seva crueltat i insensibilitat. Té un comportament maliciós i manipulador, amb una afectivitat frívola i una resposta emocional superficial.

La seva actitud és impulsiva, amb una gran carència de control sobre la conducta, una tendència a mentir de manera patològica i un comportament irresponsable. El seu historial de problemes de conducta ve des de la infantesa, amb tendència cap a la delinqüència juvenil, però amb manca de culpa o de qualsevol mena de remordiment i una versatilitat per a l’acció criminal. En el cas d’haver estat empresonat, la majoria d’ocasions es produeix revocació de la llibertat condicional.

Publicitat

D’un altre costat, el seu estil de vida acostuma a ser parasitari i destaca la seva falta de metes realistes a llarg termini. Té una incapacitat patològica per acceptar responsabilitat sobre els propis actes.

En darrer lloc, la seva vida sexual sol ser promíscua i té un historial de molts matrimonis de curta durada. 

Coneixeu algú així?

Mertxe Fernández és psicòloga clínica

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.