L’acció dels sindicats torna a aturar el desnonament de l’Olga i el seu fill

L'Olga es va quedar sense feina poc abans de la pandèmia i des de llavors no pot pagar el lloguer dels baixos on viu des de fa gairebé quatre anys

0
L'Olga acompanyada de membres dels sindicats d'habitatge © Carme Rocamora

Societat

Carme Rocamora

Ho han tornat a fer. Els sindicats d’habitatge de Cassoles i Vallcarca han estat capaços d’aturar un nou desnonament programat per aquest dilluns al matí al carrer Mare de Déu de Gràcia, al Farró. És la segona vegada que l’acció veïnal aconsegueix que l’Olga i el seu fill es quedin a casa seva: el primer llançament va ser a l’octubre.

El segon llançament d’aquest matí no s’ha acabat executant per falta d’efectius policials enfront de la seixantena de persones que s’han concentrat davant casa de l’Olga. Fa gairebé quatre anys que viuen en els baixos d’un edifici que no té cèdula d’habitabilitat i que els propietaris li van llogar amb caràcter de magatzem, malgrat saber que hi viurien l’Olga i el seu fill. Durant aquests quatre anys ella ha pogut pagar el lloguer que li demanaven, uns 630 euros al mes. Va ser a causa de la pandèmia, però, que tot es va complicar. Ella treballava en una gelateria a Camp de l’Arpa, però es va quedar sense feina. A partir del mes de febrer de l’any passat no tenia cap ingrés, i és per aquest motiu que va deixar de pagar el lloguer. La propietat, que té en possessió tot l’edifici, va interposar denúncia i per això han arribat les ordres de desnonament.

Cap a les 10.30 hores ha arribat un binomi dels Mossos d’Esquadra i també la procuradora. L’Olga, acompanyada en tot moment per membres del sindicat, ha explicat la seva situació: els serveis socials, que fan seguiment del cas, li ofereixen solucions temporals consistents en viure en una habitació d’un pis compartit amb el seu fill: tots dos a la mateixa. Per a ella no és una solució vàlida. Sap que viure en la mateixa habitació amb el seu fill de 19 anys no és una bona idea, i menys si es tracta d’un servei temporal. El seu fill té Asperger, i un 54% de discapacitat psíquica, una situació que assegura que és complicada ja que, a causa de la seva malaltia, necessita el seu espai i una certa estabilitat. 

L’Olga també ha contemplat l’opció de viure fora de Barcelona, però assegura que els ingressos que obté dels serveis socials -700 euros- no són suficients per poder llogar un pis, ja que els lloguers cada vegada són més alts fins i tot fora de la ciutat. A més, ara el fill va a una escola d’educació especial a la capital catalana, i viure fora de Barcelona suposaria un problema logístic afegit. I reitera també que “no és just que t’expulsin del barri”.

L’Olga coneix bé la propietària de l’edifici, ja que viu en la mateixa finca. Explica com li ha ofert pagar-li una quantitat més baixa de lloguer i, si troba feina, incrementar aquest pagament. Però la propietat no ho veu factible: “I em volen treure de casa en plena pandèmia“, lamenta.

Aquest dilluns l’acció veïnal ha parat el cop. Primer han intentat negociar tot explicant que ara el fill, el Jan, està confinat a casa perquè la seva escola ha tancat per un positiu de covid-19. Però aquesta explicació no ha estat vàlida pel jutge. Així doncs, finalment l’ordre de desallotjament s’ha aturat però per falta de forces policials, i el tercer llançament podrà arribar qualsevol dia, potser amb data oberta.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.