Divendres 26, abril 2024
15.5 C
Sant Gervasi
15.4 C
Sarrià
Publicitat

L’antiga clínica Soler-Roig

Francesc Mitjans, l'arquitecte del Camp Nou, també va ser l'autor de construir aquest edifici l'any 1954

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Arquitectura

Jaume de Oleza

Fins fa pocs anys, a l’edifici que està ubicat al carrer Freixa cantonada amb el carrer Vallmajor, avui reconvertit en edifici d’habitatges, hi havia la clínica Soler-Roig. Un edifici de mesures harmonioses amb la forma corba i amb pendents en els seus testers, construït per l’arquitecte Francesc Mitjans l’any 1954. Mitjans va ser un arquitecte molt conegut a Barcelona i autor, entre altres obres, de l’estadi del Club de Futbol Barcelona, el Camp Nou, així com el Reial Club Nàutic de Barcelona i molts altres edificis d’habitatges.

Publicitat

La Clínica Soler-Roig va ser una clínica pionera a la nostra ciutat, no tan sols per l’arquitectura de caràcter marcadament racionalista, sinó també perquè disposava d’unes instal·lacions molt avançades per fer la cirurgia clínica. Disposava de 20 habitacions amb grans finestrals que s’obrien a unes petites terrasses en cada habitació. Unes terrasses que deixaven entrar el sol i humanitzaven la vida dels pacients i familiars. Les 20 habitacions i les tres plantes d’alçada de l’edifici la dotaven d’una atmosfera familiar: d’una altra manera hauria estat difícil d’entendre una clínica sota un concepte humanista de l’arquitectura. Sembla que la forma en corba de l’edifici responia a la voluntat de salvar un arbre centenari que hi havia al solar.

Publicitat

El doctor Josep Soler-Roig va heretar del seu pare una petita clínica al carrer Modolell, que la va traslladar al 1920 per construir la del carrer Freixa. Soler-Roig va ser un metge de reconegut prestigi i precursor de la Societat Catalana de Cirurgia. Així mateix, va ser molt aficionat al món de l’automòbil, i propietari d’un cotxe esportiu Pegaso fabricat de forma artesanal i exclusiva al nostre país. L’any 2014, la clínica es va reformar per convertir-se en un edifici d’habitatges: l’interior va patir una remodelació integral, i es va afegir una planta a l’edifici. El projecte de reforma el va fer l’arquitecte Enric Mir i Teixidor. El mateix Mitjans va qualificar la intervenció com una sèrie d’estratègies que se sumen a l’edifici sense perdre’n l’essència, en definitiva, una actuació que té una continuïtat amb l’obra original. Un exemple més que l’arquitectura roman, encara que canviï d’ús.

Jaume de Oleza és arquitecte 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.