Dissabte 27, abril 2024
14.7 C
Sant Gervasi
14.6 C
Sarrià
Publicitat

L’Any Panikkar

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Notícies del barri

Jesús Mestre Campi

El dilluns 5 de febrer es va celebrar la inauguració oficial de l’Any Panikkar, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Raimon Panikkar (Barcelona 1918-Tavertet 2010), un pensador universal i un filòsof global, tal com el va descriure l’alcaldessa Ada Colau, va néixer al carrer Rector Ubach 36, a l’altura de Santaló, al barri de Galvany i, per tant va ser veí de Sant Gervasi. Posteriorment va viure al carrer de Pomaret, al barri de la Bonanova.
L’acte, portat amb mestria per Antoni Bassas, va ser molt interessant i de qualitat. El mateix Bassas va situar a aquest català universal com a un referent mundial de l’estudi de la filosofia i les religions. I el va definir com “un riu cabalós, i l’aigua no es pot agafar amb les mans”. Va seguir el filòsof Jordi Pigem que pensa que més aviat l’obra de Panikkar és un pont entre les tradicions culturals d’orient i occident, que sovint han seguit camins contraris. Pigem descriu Panikkar “com a mestre de la paraula i dels silencis eloqüents”.

Publicitat

La següent proposta va ser una mena de taula rodona on Agustí Pàniker, nebot de Raimon, Victoria Cirlot, catedràtica de cultura i literatura medieval, el filòsof Swami Satyananda Saraswati i Milena Carrara, editora italiana de l’obra completa de Panikkar, van glossar diversos aspectes del pensador.

Publicitat

Tot seguit Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar, va esbossar el programa d’activitats que s’ha programat i en va assenyalar els objectius, atès que, a més de donar a conèixer millor el personatge i alliberar-lo del seu abillament més anecdòtic, es vol aprofundir en el seu pensament i les seves aportacions científiques, encara ben vigents en l’actualitat. Per tant, Moreta proposa confrontar el pensament de Panikkar amb el present per fer-ne una lectura crítica que permeti mantenir la seva vigència. Entre les activitats previstes, destaquem una edició dels Diàlegs de Pedralbes dedicats a Panikkar i la col·locació una placa a la casa de Galvany on va néixer aquest català tan singular.

Després d’una breu intervenció de M. Dolors Partús en nom de la Generalitat de Catalunya, el punt final de l’acte el va posar un altre català universal, el músic Jordi Savall que, acompanyat pel seu fill Ferran, van interpretar de manera brillant unes obres d’origen oriental. El mateix Savall va deixar una frase de Panikkar de màxim actualitat: “Cal fer la transició de la cultura de la guerra a la cultura de la pau”.

La taula rodona amb Swami Satyananda Saraswati, Victoria Cirlot, Agustí Pàniker, Milena Carrara i Antoni Bassas. ©Ajuntament de Barcelona

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.