29.2 C
Sant Gervasi
| Dissabte 13 d'agost de 2022 |
Publicitat

L’edifici la Colmena, una obra significativa en la trajectòria professional de Francesc Mitjans

Es distingeix clarament en el context urbà, perquè és un volum continu que es corba seguint el traçat dels carrers on s’ubica

Publicitat

Arquitectura

Jaume de Oleza

L’edifici La Colmena és una construcció de grans dimensions situada a la cantonada de la ronda de General Mitre amb el carrer Mandri. Una obra construïda l’any 1964 per l’arquitecte Francesc Mitjans (Barcelona 1909-2006) que es distingeix clarament en el context urbà, perquè és un volum continu que es corba seguint el traçat dels carrers on s’ubica. Es tracta d’un disseny que elimina, gràcies a la seva forma, qualsevol aresta.

Aquest edifici d’habitatges se sustenta sobre uns pilars a doble alçària, en planta baixa i altell, i en aquest cas, a diferència d’altres projectes de Mitjans, no incorpora la solució d’una planta porticada. No obstant això, en endarrerir la planta baixa sobre l’alineació de l’edifici, es permet no només ampliar l’amplada de la vorera, sinó alhora dibuixar un efecte visual com a sosteniment i sòcol de la construcció.

Publicitat

Aquest edifici es caracteritza perquè té un paper urbà singular: incorpora les terrasses a cadascun dels pisos al llarg de tota la façana al carrer: un element que determina l’estratègia compositiva del conjunt i que, gràcies al ritme repetitiu de les terrasses, defineix l’esperit i l’estètica de la finca.

Les baranes, juntament amb els perfils verticals per protegir del sol, i els cantells dels forjats, deixen en un segon pla el mur de tancament de la façana. Una façana que està marcada per les ombres dels voladissos de les terrasses, constituïdes com uns espais intermedis entre l’habitatge i el carrer. Les terrasses adquireixen així protagonisme, en ser un espai per ser habitat, cosa que serveix de frontera entre l’interior i l’exterior. El cromatisme dels tendals contribueix a donar a aquest edifici una imatge canviant de buits i plens. Els habitatges estan projectats de manera que totes les habitacions ventilen a l’exterior. L’edifici és un disseny en planta que, gràcies a les reculades de la façana posterior, permet ventilar els patis cap l’exterior, de manera que deixen de ser patis interiors per convertir-se en espais a l’aire lliure.

Publicitat

Francesc Mitjans va ser un arquitecte reconegut amb una obra construïda extensa. Aquest projecte és una obra molt significativa en la trajectòria de l’arquitecte perquè s’inscriu a la segona època de la seva carrera, en què va abandonar els estils classicistes per acostar-se a una arquitectura molt propera a la modernitat del racionalisme. Un canvi de manera de projectar que també va ser causat per l’encàrrec de grans edificis que li permetien dissenyar amb més llibertat, tot deixant enrere el llenguatge historicista de la seva primera època, que havia fet servir en construccions més petites.

Jaume de Oleza és arquitecte a Cwork

Pintura de l’edifici la Colmena

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.