Societat
Juanjo Compairé
El mal temps va fer canviar de lloc l’obertura de la Festa Major del barri de Les Tres Torres. L’acte havia de tenir lloc a la plaça Joaquim Pena, un espai de gran ressonància en la vida del barri perquè allí va sorgir l’associació de veïns de la zona, però la pluja va obligar a retardar-lo una hora i a traslladar-lo al Centre Cívic Pere Pruna.
Així doncs el divendres 24 de maig, a dos quarts de nou del vespre, l’actual president de l’Associació de Veïns de Les Tres Torres, Lluís Tusell, presentava Josep Mentruit, veí encarregat de fer enguany el pregó inaugural de la Festa Major. En realitat, no calia tal presentació, perquè ell és prou conegut i estimat per la gent del barri. No debades va ser president de l’AV al llarg de 25 anys i acaba de rebre la Medalla d’Honor de l’Ajuntament per unanimitat i sense cap oposició de cap grup polític.
El pregó
Mentruit, que viu al barri des de fa més de 60 anys, ha començat per congratular-se que s’hagi recuperat la tradició del pregó, que darrerament s’havia perdut. Ell s’estima el barri on ha passat les “èpoques més felices de la meva vida”, ha afirmat.
Tot seguit, ha anat passejant pels records de les primeres Festes Majors, dels fundadors de l’associació de veïns, especialment del president anterior a ell, en Josep Pallàs. Ha definit el barri com “un patrimoni col·lectiu on es combinen carrers, edificis i monuments amb records, sentiments personals i comunitaris”.
Ha començat per explicar un episodi que desmentiria, segons ell, el caire permanentment tranquil del barri: un tiroteig als envolts de la plaça Joaquim Pena amb motiu de la detenció d’uns etarres que hi vivien.
D’on prové el nom del barri? Segons en Maurici Serrahima el nom ve de l’estació de tren, que al·ludeix a tres torres, situades al voltant del carrer Rosari i la Via Augusta, actualment enderrocades. Però la finca més important era la de Nena Casas, que seria, segons ell, el nom original del barri.
El “capital humà” del barri
El valor, però, del barri, segons Mentruit, és el seu capital humà, format per l’enorme quantitat de persones il·lustres que hi han viscut: entre altres el propi Joaquim Pena, fundador de la societat Wagneriana; Gerard Claret, fundador de l’Escola de Música de Barcelona; insignes poetes com ara en Joan Pinyol o Joan Vinyoli; Martí de Riquer, medievalista; els escultors Martí Llaurador o Josep Clarà; el pintor Josep Obiols, a més de metges i polítics, etc.
Visca la Festa Major!
Mentruit ha acabat convidant els presents a gaudir de la Festa Major, “que hem d’aprofitar per conèixe’ns millor, per reforçar els lligams, perquè és el moment de la convivència.”
I així, tot seguit, la Festa ha començat amb un concert de jazz a càrrec del quartet The Mellow Sound i una copa de cava, preludi d’altres actes que tindran lloc tot el cap de setmana.