Publicitat

‘L’hora daurada’ del Monestir de Pedralbes sona en clau poètica de dona

La rapsoda Anna Maluquer i Marc Egea amb la seva viola de roda han fet ressonar al claustre del Monestir poesia femenina

spot_img

Publicat el 7.8.2019 8:16

Cultura

Juanjo Compairé

Realment aquella hora, les 8 del vespre -les campanes de l’església ens ho remarcaven- del dijous 1 d’agost, és aquella hora que els anglesos anomenen twilight (entre dues llums) quan es barregen harmònicament els darrers raigs solars del capvespre, matisats pels arcs d’aquest meravellós claustre, i les primeres llums artificials.

Publicitat

En un racó de la planta baixa, il·luminades pels focus les pintures murals del mur, al costat de la font de l’àngel, un centenar de persones assistíem en silenci a un recital de poesia, fonamentalment -però no sols- femenina. Com en un acte màgic travessàvem el temps i retornàvem a l’època medieval, quan el monestir va ser fundat i s’omplia de veus de dones. Però també escoltàvem veus contemporànies, pròpies i foranes.

Publicitat

Anna Maluquer, la “corresponsal poètica”

El recital corria a càrrec d’Anna Maluquer, una rapsode ja veterana. Ella s’estima més donar-se l’apel·latiu de “corresponsal poètica”, perquè fa de “mèdium” entre les autores i el públic que assisteix als seus recitals o participa a les rutes que ella organitza al voltant de diversos poetes. Maluquer ja està acostumada a fer dialogar la poesia amb la música. Durant un temps va col·laborar amb la Big Bang Valona i ara també ho fa amb el Marc Egea i la seva viola de roda.

Anna Maluquer, la corresponsal poètica ©Juanjo Compairé

Les músiques del claustre

Efectivament, la viola de roda és un instrument popular i molt antic. En Marc Egea la converteix en una orquestra sencera: de vegades sona com un orgue, d’altres com una gaita; la sentim cridar, gemegar, fins i tot sospirar. En Marc l’acompanya amb la seva pròpia veu i també amb una flauta de bec. Les campanes i el so de la font partcicipaven també en el recital, accentuant encara més la presència femenina, a la qual s’hi sumaven les cotorres del jardí central.

Marc Egea i la seva viola de roda ©Juanjo Compairé

El recital

Anna Maluquer presta la seva veu –trencada per l’emoció en alguns moments, crispada, enamorada en altres- a diverses poetesses. Començant per les trobadores occitanes, inventores de l’amor cortès de l’Edat Mitjana (la comtessa de Dia, per exemple). Aquells amors mai consumats que les dones casades es permetien amb els seus enamorats. D’altres, obligades a anar a un convent (ah, si els murs de Pedralbes parlessin!), les malmonjades, com resa un poema anònim del segle XIV.

La part dramàtica de la vida de moltes dones es reflecteix en un text terrible, La infanticida, de la Caterina Albert. La història d’una molinera, Nela, seduïda per un home que la deixa embarassada i l’abandona. Ella, que no aconsegueix avortar, llença el seu nadó a les moles del molí i es torna boja. Tot un crit de denúncia de l’opressió femenina.

A Pedralbes hi van sonar també veus d’una poetessa mallorquina, Maria Antònia Salvà, una de les primeres dones en parlar del propi desig. Recuperàvem també aquella llengua catalana popular i aparentment senzilla de la Mercè Rodoreda, però que com en tota la seva obra, pot llegir-se a un nivell més profund (Flor desesperada, extreta de Flors de debò). I també les veus d’altres poetesses, algunes brasileres, com ara Stella Leonardos o Cecília Meireles, la portuguesa Sophia de Melo i la polonesa Szymborska:

Res no passa dues vegades.

No hi ha un dia bessó d’un altre

Ni dues nits de ben semblants

Dues besades de forma igual

Ni dues idèntiques mirades”

Anna Maluquer, com a persona vinculada amb diverses rutes literàries, esmentava alguns dels seus poetes com ara Verdaguer, Foix i Palau i Fabre (aquest amb un poema irònic dedicat a les dones de Picasso, “sempre nues” i no despullades). El recital acabava entre forts aplaudiments amb un bis en què Maluquer recitavat un dels seus propis poemes.

Anna Maluquer i Marc Egea al final del recital ©Juanjo Compairé

El monestir no tanca a l’agost

El cicle dedicat a ‘L’hora daurada’ continua amb altres activitats de capvespre que poc tenen a veure amb aquesta: un passeig pels herbaris remeiers medievals (8 d’agost); una visita als espais íntims del monestir (22 d’agost), acabant amb un taller de sabons (29 d’agost). Els dimarts i divendres d’estiu Pedralbes obre entre les sis de la tarda i les nou del vespre en allò que s’anomena “l’hora màgica”, moment en què el visitant es pot dedicar de franc a passejar, tafanejar o meditar, segons la seva pròpia voluntat. I continuen les diverses modalitats de visites i l’exposició ‘Murals divins’, dedicat a les meravelloses pintures de Ferrer Bassa a la capella de Sant Miquel. Sense les monges clarisses, la seva presència roman d’alguna manera. El monestir segueix viu i és un gran espai de silenci i música. Sobretot, a ‘L’hora daurada.”

Notícies relacionades

Reivindicació veïnal, composicions musicals i el darrer mató artesanal per acomiadar les monges de Pedralbes

Collboni es compromet a mantenir el llegat, la missa dels diumenges i la visita anual al monestir durant la diada de Santa Eulàlia

Més d’un centenar de veïns es manifesten al Monestir de Pedralbes en contra el trasllat de les monges

Els protestants critiquen la decisió de l'orde religiós: "Formen part de l'ànima de Barcelona"

Què està passant amb les monges clarisses del Monestir de Pedralbes?

Després de gairebé 700 anys amb presència a l’històric edifici, la decisió de trasllat de l’orde de Santa Clara indigna alguns veïns

Mor Montserrat Casas, abadessa del Monestir de Pedralbes

Tenia 90 anys i en feia onze que ocupava el càrrec, en una comunitat religiosa que ha passat de 50 germanes el 1955 a sis amb el seu traspàs
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí