20.3 C
Sant Gervasi
| Dimarts 24 de maig de 2022 |
Publicitat

L’orgànica és cosa de tots 

Publicitat

Serveis

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa una campanya educativa i de comunicació per millorar la recollida de la matèria orgànica

L’any 2012, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla de Prevenció de Residus amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat amb menys deixalles i més eficient en l’ús dels recursos.

Enguany el consistori ha fet un pas endavant i ha incorporat l’estratègia Residu Zero en les seves polítiques ambientals. L’estratègia situa com a eix central de la gestió dels residus la recollida de la matèria orgànica, tant per l’alt volum que aquesta en genera (prop del 37% dels residus domèstics) com pels baixos índexs de recollida que se’n registren.

Amb l’objectiu de reforçar i augmentar la participació, motivació i informació ciutadana sobre la recollida selectiva de la matèria orgànica, l’Ajuntament de Barcelona està duent a terme entre els mesos de febrer i juliol una campanya d’educació, comunicació i sensibilització adreçada als veïns dels barris de la Barceloneta, el Guinardó i el Putxet-Farró i les Roquetes. Es tracta d’una campanya que ajudarà a dissenyar-ne una de posterior per al conjunt de la ciutat.

Publicitat

Al llarg d’aquests sis mesos els quatre barris disposen d’una parella d’educadors ambientals que, s’adrecen a la població i al teixit associatiu per resoldre dubtes i millorar les seves pràctiques a l’hora de separar la fracció orgànica de la resta de residus.

Els educadors disposen d’una maleta demostrativa que permet que els ciutadans puguin veure d’una manera senzilla i entenedora quines deixalles han d’anar a la bossa d’orgànica i consells pràctics per separar-la correctament.

Els fonaments del pla

Publicitat

Es tracta de motivar als veïns i veïnes per tal incrementin la quantitat i la qualitat de la recollida de brossa orgànica, resolent els seus dubtes i mostrant que:

—L’orgànica és fàcil de separar i de reciclar

—El reciclatge de la matèria orgànica és de gran valor ambiental (se’n fa adob natural)

—Separar l’orgànica suposa una gran contribució individual i col·lectiva a la societat i al futur del planeta

—La participació ciutadana individual és indispensable per poder reciclar correctament l’orgànica (podem començar a casa nostra)

—Per poder retornar-la a la natura, la separació de la matèria orgànica ha d’estar ben feta (no podem barrejar-la amb residus d’altres tipologies)

Residus orgànics que cal dipositar al contenidor marró de matèria orgànica

Residus no orgànics que cal dipositar en altres contenidors

Per tal d’apropar-se més a la realitat dels barris s’està treballant conjuntament amb les entitats, associacions de veïns, casals i altres equipaments dels diferents territoris. Les entitats que ho desitgin poden col·laborar, al llarg dels sis mesos de campanya, en l’assoliment dels objectius acollint xerrades-taller sobre el reciclatge dels residus orgànics, sol·licitant assessorament per afavorir la correcta separació dels residus generats a l’entitat o realitzant altres accions en el marc de la campanya per tal de contribuir a millorar la recollida selectiva dels residus generats al barri.

L’Ajuntament de Barcelona vol agrair la bona acollida d’aquest programa a tota la ciutadania individual, entitats i associacions dels barris implicats i recordar que “si separem bé les deixalles orgàniques, tot el barri en ho agraeix”.

Per a més informació, les persones o les entitats interessades poden adreçar-se a: [email protected], al telèfon gratuït del 010 o la pàgina web barcelona.cat/ecologiaurbana

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.