Serveis
L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa una campanya educativa i de comunicació per millorar la recollida de la matèria orgànica
L’any 2012, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla de Prevenció de Residus amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat amb menys deixalles i més eficient en l’ús dels recursos.
Enguany el consistori ha fet un pas endavant i ha incorporat l’estratègia Residu Zero en les seves polítiques ambientals. L’estratègia situa com a eix central de la gestió dels residus la recollida de la matèria orgànica, tant per l’alt volum que aquesta en genera (prop del 37% dels residus domèstics) com pels baixos índexs de recollida que se’n registren.
Amb l’objectiu de reforçar i augmentar la participació, motivació i informació ciutadana sobre la recollida selectiva de la matèria orgànica, l’Ajuntament de Barcelona està duent a terme entre els mesos de febrer i juliol una campanya d’educació, comunicació i sensibilització adreçada als veïns dels barris de la Barceloneta, el Guinardó i el Putxet-Farró i les Roquetes. Es tracta d’una campanya que ajudarà a dissenyar-ne una de posterior per al conjunt de la ciutat.
Al llarg d’aquests sis mesos els quatre barris disposen d’una parella d’educadors ambientals que, s’adrecen a la població i al teixit associatiu per resoldre dubtes i millorar les seves pràctiques a l’hora de separar la fracció orgànica de la resta de residus.
Els educadors disposen d’una maleta demostrativa que permet que els ciutadans puguin veure d’una manera senzilla i entenedora quines deixalles han d’anar a la bossa d’orgànica i consells pràctics per separar-la correctament.
Els fonaments del pla
Es tracta de motivar als veïns i veïnes per tal incrementin la quantitat i la qualitat de la recollida de brossa orgànica, resolent els seus dubtes i mostrant que:
—L’orgànica és fàcil de separar i de reciclar
—El reciclatge de la matèria orgànica és de gran valor ambiental (se’n fa adob natural)
—Separar l’orgànica suposa una gran contribució individual i col·lectiva a la societat i al futur del planeta
—La participació ciutadana individual és indispensable per poder reciclar correctament l’orgànica (podem començar a casa nostra)
—Per poder retornar-la a la natura, la separació de la matèria orgànica ha d’estar ben feta (no podem barrejar-la amb residus d’altres tipologies)
Residus orgànics que cal dipositar al contenidor marró de matèria orgànica
Residus no orgànics que cal dipositar en altres contenidors
Per tal d’apropar-se més a la realitat dels barris s’està treballant conjuntament amb les entitats, associacions de veïns, casals i altres equipaments dels diferents territoris. Les entitats que ho desitgin poden col·laborar, al llarg dels sis mesos de campanya, en l’assoliment dels objectius acollint xerrades-taller sobre el reciclatge dels residus orgànics, sol·licitant assessorament per afavorir la correcta separació dels residus generats a l’entitat o realitzant altres accions en el marc de la campanya per tal de contribuir a millorar la recollida selectiva dels residus generats al barri.
L’Ajuntament de Barcelona vol agrair la bona acollida d’aquest programa a tota la ciutadania individual, entitats i associacions dels barris implicats i recordar que “si separem bé les deixalles orgàniques, tot el barri en ho agraeix”.
Per a més informació, les persones o les entitats interessades poden adreçar-se a: coordinacio@organicabcn.cat, al telèfon gratuït del 010 o la pàgina web barcelona.cat/ecologiaurbana