Política
Jesús Mestre
La CUP-Capgirem Barcelona va fer aquest dijous un dels actes de final de campanya de les municipals en el districte a la plaça de Sant Vicenç, a Sarrià, el mateix lloc on fa quatre anys també havien fet un míting. Però, com va dir Bernat Julià, candidat a conseller pel districte, hi havia una diferència: aquest 23 de maig de 2019 s’ha multiplicat per tres l’assistència de veïns i veïnes.
Sant Vicenç és una plaça característica del vell Sarrià, acollidora i austera, on el veïnat fa molta vida de carrer, sempre amb joves asseguts als bancs, als peus del sant. La tranquil·litat de l’indret va permetre també un acte assossegat, intens en continguts però sense estridències: anar “amb pas ferm” vol dir això, anar sumant gent en un viatge amb uns objectius ben definits. La posada en escena era, simplement, brillant i senzilla alhora.
Les intervencions
Leo Bejarano, candidat número sis a les llistes, feia de mestre de cerimònies i la primera oradora, l’actual regidora Eulàlia Reguant, va fer un recordatori sobre què ha fet el partit aquest darrer mandat: “La CUP és indispensable per fer avançar les propostes socials, feministes i mediambientals”, i va valorar la proposta municipalista que enllaça amb la situació que viu el país.
Va seguir Marta Sangrà, una jove activista d’Arran Sarrià que va sorprendre amb un discurs clar, ben ordenat i molt ben exposat. Va acabar reivindicat que els somnis s’han de poder realitzar.
Bejarano, referent pel districte en aquesta campanya, va fer una intervenció amb moltes referències de barri i districte, fent una detallada enumeració de les mancances que arrossega el territori. I va reivindicar la necessària descentralització administrativa de la ciutat: des de la plaça Sant Jaume s’ha de donar més, moltes més atribucions als barris. I cal apoderar els Consell de Barri i convertir-los en “consell del poble”, amb poder decisori.
Al seu parer, cal que deixin de ser un instrument participatiu de fireta, sense atribucions específiques, com és el model creat pel PSC i que tant l’exalcalde Xavier Trias i l’alcaldessa Ada Colau han perpetuat. Va seguir el parlament Anna Lletjós, candidata a consellera, que va demanar que és constitueixi l’observatori de la pobresa al districte, l’únic de la ciutat que no en té. I, com va recordar, aquí també n’hi ha de pobresa i necessitats urgents.
Recordar la crema de l’Ateneu Popular
En el tram final de l’acte, Roser Vime, candidata número 7 i veïna de Gràcia, va fer la intervenció més contundent però això si, sempre amb un immens somriure a la cara. Va recordar, per exemple, que totes les candidatures que es presenten amb opcions de governar, porten l’ADN del PSC. I la CUP vol lluitar contra aquest model polític, aquesta marca de ciutat. Des d’un vídeo, Cesca Gasull del Casal Popular La Tecla, de viatge a l’Argentina, donava ànims a les seves companyes.
I, finalment, Bernat Julià, va fer una intervenció abrandada i mitinera on va recordar l’Ateneu Popular d’Hort de la Vila, cremat fa poc més d’un any “pels feixistes i l’especulació” i va reivindicar el barri com a baluard antifeixista, sobretot per la presència del grup ultraconservador “los de Artós” al territori, ben a prop d’on estàvem.

La nit anava embolcallant la plaça i la música d’un grup convidat va posar punt final a un acte que ens va mostrar a la CUP-Capgirem Barcelona ben viva al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Com va dir Reguant, la seva presència al consistori barceloní els propers quatre anys ha de ser decisiva. Així i tot, no serà fàcil entrar-hi.