Cultura
El Jardí
El ‘Sant Jordi 2024 Lletres’, organitzat per la Societat Catalana d’Història Cultural (SCHC), va portar divendres passat el diplomàtic i escriptor Manuel Montobbio a la Sala Tramuntana del Centre i Teatre de Sarrià, en una tertúlia conduïda pel professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Xavier Baró, i professor de la Universitat de Barcelona, Pere Poy. L’acte va comptar una cinquantena d’assistents, entre els quals l’exregidor de Sarrià-Sant Gervasi Albert Batlle.
Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, Posgraduat en Alts Estudis Europeus pel Col·legi d’Europa (Bruixes, Bèlgica) i Llicenciat en Dret i en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, Montobbio, nascut a Barcelona el 1962, és diplomàtic de carrera des del 1987. La seva trajectòria l’ha portat a ser Ambaixador d’Espanya a Albània i a Andorra, ambaixador representant permanent al Consell d’Europa i delegat permanent adjunt davant l’OCDE i ambaixador en Missió Especial per al Fòrum Barcelona 2004 i per a la presència en organitzacions internacionals, així com a exercir diferents responsabilitats al Ministeri d’Assumptes Exteriors.
La conversa a la Sala Tramuntana va tractar sobre la construcció dels processos de pau a Guatemala i al Salvador, les institucions comunitàries i la construcció de la ciutadania i la identitat europea, a més de la representació d’Espanya a l’exterior. Un acte amb dos nuclis d’interès: la literatura i la geopolítica. Dintre de la literatura, es van abordar temes com la relació entre diplomàcia i literatura -Montobbio és assagista i poeta- i respecte a la geopolítica, la relació d’Europa amb Catalunya.
Per últim, es va fer una reivindicació a la figura de Josep Carner, poeta, periodista, autor de teatre i traductor català. Carner també va ser diplomàtic, i un dels protagonistes i víctimes de la història del segle XX a Catalunya, Espanya i Europa.