Arts i Lletres
Jesús Mestre
Aquest any Maria del Mar Bonet va complir amb la seva cita anual amb la parròquia de la Bonanova, el Casal d’Infants del Raval i la Sibil·la. Va estar acompanyada pel reconegut organista Ferran Cullell. La veu i l’òrgan, des de les primeres notes, van crear un ambient especial, transportant tota la gent que omplia l’església a un món d’espiritualitat ancestral, màgic. Es va poder gaudir de la millor versió de la Maria del Mar Bonet, que des de 1998 manté viva aquesta cita tan especial amb la Bonanova.
El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa fins que al segle xvi el Concili de Trento (1545-1563) va anar fent-lo desaparèixer. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món, es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacta a Mallorca. L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya, durant el segle xix, l’interès d’alguns folkloristes per aquest drama litúrgic va començar a impulsar-ne la recuperació.
Representat abans de la missa del Gall, a la Nit de Nadal, el Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la —endevinadora del món pagà— amb mantell de seda i amb una espasa a la mà. La cançó que interpreta, habitualment a cappella, té l’origen en una melodia mossàrab amb text traduït al català al segle XIII.