Opinió
Max Cahner (BComú)
El barri de Sarrià ha vist, néixer, créixer i viure gran quantitat de veïns il·lustres, tots ells dignes i mereixedors de donar nom a la futura biblioteca. J.V. Foix, probablement el sarrianenc més universal, té una avinguda; Carme Karr, periodista i compositora, té un carrer al nucli antic; Dolors Monserdà, escriptora i poetessa, té una plaça; i Mariano Messeguer i Angelina Trallero, dos activistes veïnals, donen nom a les dues noves placetes, a proposta de l’Associació Veïnal de Sarrià.
L’homenatge més gran que una ciutat pot rendir a una persona és tenir un espai al seu nomenclàtor. L’actual Govern de la ciutat aposta per un nomenclàtor més social i feminitzat als carrers i places de la ciutat. De les més de 40 biblioteques públiques de la nostra ciutat, només set tenen nom de dona. Des de Barcelona en Comú volem reivindicar la memòria de les dones amb la seva inclusió als carrers i places, perquè pensem que la seva història i el seu llegat mereixen ser recordats. Així ho hem fet, per exemple, substituint el carrer dels Reis Catòlics pel carrer Elisa Moragas al barri de Vallvidrera.
La futura biblioteca de Sarrià serà un dels equipaments centrals del barri i del districte, acollint més enllà de la biblioteca, les oficines municipals i una sala polivalent i un terrat enjardinat. A l’hora de posar-hi un nom, des de Barcelona en Comú pensem que s’ha de fer partícip al veïnat, tal com demana l’Associació Veïnal de Sarrià, de manera que es generi el màxim consens.
Cal respectar al màxim la memòria de tothom, tant per honrar les persones proposades, com pels seus predecessors, familiars i coneguts. S’ha de tractar el tema des de la delicadesa i evitar entrar en una espiral de retrets. La participació ciutadana ha de permetre que tothom senti que les seves propostes i opinions han estat escoltades, que hi pugui haver un debat públic i que s’arribi a un resultat final que permeti exposar, sobre la base d’una legitimitat i un consens, les raons a favor del nom escollit.