Dijous 02, maig 2024
15.4 C
Sant Gervasi
15.3 C
Sarrià
Publicitat

La música com a eina terapèutica pels malalts d’Alzheimer

La música genera canvis en els mecanismes neuronals i, per tant, en les funcions cerebrals afectades provocant estímuls

Publicat el 23.10.2023 13:36

Salut

Gemma Mirabet, educadora social 

En el nostre dia a dia, la majoria de les persones escoltem diferents cançons. Algunes de més animades, que ens aporten alegria, energia, motivació; altres són més tranquil·les, que ens serveixen per relaxar-nos, però ben segur que cada cançó ens aporta una emoció diferent.

Publicitat

En les persones amb alguna malaltia neurodegenerativa aquestes emocions estan a flor de pell. La música genera canvis en els mecanismes neuronals implicats i, per tant, en les funcions cerebrals afectades, de manera que provoca diferents estímuls:

Publicitat

Físicament, ajuda a millorar la qualitat dels moviments, la coordinació motora, l’equilibri, la qualitat de la marxa…

-Pel que fa a les funcions cognitives, millora la memòria, l’atenció, la motivació i també les funcions executives (aquelles que ens permeten resoldre problemes del dia a dia).

-Estimula les habilitats del llenguatge i la parla.

-I socialment i emocionalment, fomenta les relacions amb els altres i millora l’autoestima i l’estat anímic.

Les malalties neurodegeneratives són complexes pel nombre extens de simptomatologies (pèrdua de memòria, irritabilitat, apatia, desorientació, falta de comprensió…), també per l’impacte que provoca en l’entorn familiar i social, però, segurament, quan els malalts escolten música, és un dels moments en què es relaxen, gaudeixen, recorden, canvien l’expressió de la cara i, sobretot, són més feliços.

A la Fundació Uszheimer, gaudim de la figura del musicoterapeuta un cop per setmana, però tots els professionals que en formen part utilitzem la música com a eina terapèutica pràcticament de forma diària. I en projectes interdisciplinaris amb diferents escoles, la música també n’és un fil conductor, per crear vincles amb adolescents i conscienciar-los de la realitat de la malaltia de l’Alzheimer.

Segurament, tothom ha sentit alguna vegada la frase “la música alegra l’ànima” i és ben cert, que els canvia d’expressió, els aporta tranquil·litat, energia, els connecta amb la realitat i, per tant, els aporta qualitat de vida en aquest context tan complex que suposa patir la malaltia de l’Alzheimer.

“On les paraules fallen, la música parla”

                                                                                Hans Christian Andersen

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.