Diumenge 16, juny 2024
23 C
Sant Gervasi
22.9 C
Sarrià
Publicitat

Musicoteràpia a la Llar

Publicat el 10.10.2016 10:00

gent gran

Oriol Cortadellas i Morera

Des dels pobles més antics de la prehistòria fins a l’actualitat, es reconeix la influència de la música en les diferents civilitzacions, on s’ha utilitzat per diverses finalitats. De vegades com a font medicinal, d’altres per a raons més espirituals o simplement pel gaudi en una trobada social.

Publicitat

D’alguna manera el que entenem avui per musicoteràpia és el recull de la saviesa de la humanitat entorn al poder de la música, més, tots els coneixements i mitjans científics actuals sobre l’aplicació de les qualitats de la música en els humans.

Publicitat

Actualment la musicoteràpia, tot i ser una especialitat relativament moderna, està present en forces àmbits i es vincula fàcilment amb altres professions, creant equips de treball multidisciplinars en salut mental, educació especial, tercera edat o desenvolupament prenatal entre d’altres.

A dia d’avui per exemple, gràcies a musicoterapeutes que treballen en hospitals, podem constatar amb rigor mèdic, la influència d’un estímul musical/sonor sobre un individu, coneixent si per exemple hi ha una acceleració o reducció del seu pols.

S’ha observat també, a través d’estudis científics, que amb l’aplicació de música, els productes anestèsics per a intervencions quirúrgiques lleus, poden arribar a disminuir fins a un terç. És pot afirmar doncs, que la musicoteràpia pot ajudar a reduir el grau d’ansietat i d’angoixa previ a una operació mèdica.

La musicoteràpia pot ajudar a reduir el grau
d’ansietat i d’angoixa previ a una operació mèdica

Quan es parla de musicoteràpia és important identificar quin paper fa la música. La música en musicoteràpia és el “vehicle” per a treballar uns objectius terapèutics concrets. La seva implementació no persegueix ni finalitats pedagògiques (el musicoterapeuta no ensenya educació musical), ni finalitats estètiques (no es realitzen judicis de valor artístic sobre les produccions sonores). La música només s’utilitza com una eina, a través de la qual s’aborden i es treballen les necessitats de cada pacient.

Les dites populars no sempre són científicament exactes però normalment mai deixen d’amagar un principi de realitat. Si parlem sobre la música, podem trobar algunes que diuen “qui canta el seu mal espanta” o “la música amansa les feres”, deixant entreveure que la música té unes característiques pròpies ben especials.

Des de fa cinc anys, a la Llar d’avis Mn. Lluís Vidal, es programen quinzenalment sessions de musicoteràpia. Els professionals que dinamitzen aquesta activitat són Mar Gràcia (psicòloga i musicoterapeuta) i Oriol Cortadellas (integrador social, educador social i musicoterapeuta).

Concretament, s’ofereixen sessions de musicoteràpia preventiva per a la tercera edat. Preventiva perquè s’entén que la música, si bé no cura certes patologies, si pot ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones. En aquest cas, de les persones grans o de la tercera edat.

En un inici, la resposta dels socis de la Llar va ser força minoritària. Sobretot es creu que per desconeixença. El boca orella però, ha fet que actualment, aquesta activitat gaudeixi d’un gran reconeixement i recolzament per part dels participants que assisteixen regularment a les sessions.

De cara al curs 2016-17, la primera sessió de musicoteràpia a la Llar Mn. Lluís Vidal, es realitzarà el proper dimarts 27 de setembre, de 18:30 a 20 h.

Si algú pot tenir interès, està convidat a venir-hi. Es garanteix una estona agradable, utilitzant sempre a la música com a excusa.

Visca la música i l’acció social!

Oriol Cortadellas i Morera és músic

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.