Publicitat

Musicoteràpia a la Llar

spot_img

Publicat el 10.10.2016 10:00

gent gran

Oriol Cortadellas i Morera

Des dels pobles més antics de la prehistòria fins a l’actualitat, es reconeix la influència de la música en les diferents civilitzacions, on s’ha utilitzat per diverses finalitats. De vegades com a font medicinal, d’altres per a raons més espirituals o simplement pel gaudi en una trobada social.

Publicitat

D’alguna manera el que entenem avui per musicoteràpia és el recull de la saviesa de la humanitat entorn al poder de la música, més, tots els coneixements i mitjans científics actuals sobre l’aplicació de les qualitats de la música en els humans.

Publicitat

Actualment la musicoteràpia, tot i ser una especialitat relativament moderna, està present en forces àmbits i es vincula fàcilment amb altres professions, creant equips de treball multidisciplinars en salut mental, educació especial, tercera edat o desenvolupament prenatal entre d’altres.

A dia d’avui per exemple, gràcies a musicoterapeutes que treballen en hospitals, podem constatar amb rigor mèdic, la influència d’un estímul musical/sonor sobre un individu, coneixent si per exemple hi ha una acceleració o reducció del seu pols.

S’ha observat també, a través d’estudis científics, que amb l’aplicació de música, els productes anestèsics per a intervencions quirúrgiques lleus, poden arribar a disminuir fins a un terç. És pot afirmar doncs, que la musicoteràpia pot ajudar a reduir el grau d’ansietat i d’angoixa previ a una operació mèdica.

La musicoteràpia pot ajudar a reduir el grau
d’ansietat i d’angoixa previ a una operació mèdica

Quan es parla de musicoteràpia és important identificar quin paper fa la música. La música en musicoteràpia és el “vehicle” per a treballar uns objectius terapèutics concrets. La seva implementació no persegueix ni finalitats pedagògiques (el musicoterapeuta no ensenya educació musical), ni finalitats estètiques (no es realitzen judicis de valor artístic sobre les produccions sonores). La música només s’utilitza com una eina, a través de la qual s’aborden i es treballen les necessitats de cada pacient.

Les dites populars no sempre són científicament exactes però normalment mai deixen d’amagar un principi de realitat. Si parlem sobre la música, podem trobar algunes que diuen “qui canta el seu mal espanta” o “la música amansa les feres”, deixant entreveure que la música té unes característiques pròpies ben especials.

Des de fa cinc anys, a la Llar d’avis Mn. Lluís Vidal, es programen quinzenalment sessions de musicoteràpia. Els professionals que dinamitzen aquesta activitat són Mar Gràcia (psicòloga i musicoterapeuta) i Oriol Cortadellas (integrador social, educador social i musicoterapeuta).

Concretament, s’ofereixen sessions de musicoteràpia preventiva per a la tercera edat. Preventiva perquè s’entén que la música, si bé no cura certes patologies, si pot ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones. En aquest cas, de les persones grans o de la tercera edat.

En un inici, la resposta dels socis de la Llar va ser força minoritària. Sobretot es creu que per desconeixença. El boca orella però, ha fet que actualment, aquesta activitat gaudeixi d’un gran reconeixement i recolzament per part dels participants que assisteixen regularment a les sessions.

De cara al curs 2016-17, la primera sessió de musicoteràpia a la Llar Mn. Lluís Vidal, es realitzarà el proper dimarts 27 de setembre, de 18:30 a 20 h.

Si algú pot tenir interès, està convidat a venir-hi. Es garanteix una estona agradable, utilitzant sempre a la música com a excusa.

Visca la música i l’acció social!

Oriol Cortadellas i Morera és músic

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’AV Bonanova celebra el 50è aniversari amb un concert

L'Orquestra Simfònica Vozes amenitzarà la celebració de la plataforma veïnal, que enguany també serà reconeguda amb la Medalla d'Honor de Barcelona

Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova 2025: el programa amb totes les activitats

Del 5 al 15 de juny la plaça de la Bonanova s'omple de cultura popular, música, activitats infantils, àpats populars i espectacles per a tots els públics

L’Ajuntament descarta un nou CAP a la Bonanova per aquest mandat

Els veïns defensen que és un barri amb una "població envellida" amb dificultats per desplaçar-se fins al centre de Vallcarca

La història de l’església de la Bonanova: víctima d’un robatori i un incendi

A causa de la falta de pressupost, els veïns de Sant Gervasi van finançar la seva reedificació
spot_img

Abaixa la persiana un dels forns centenaris de Sarrià: “No hem pogut trobar forners per seguir”

"Ens acomiadem amb el cor ple, sabent que hem format part del dia a dia de moltes llars i que hem compartit molt més que forn i llevat: hem compartit vida"

L’AV de la Bonanova celebra el 50è aniversari rodejada d’amics, socis i autoritats

L'Orquestra Simfònica Vozes va amenitzar la festivitat de l'associació, que va néixer al final de la dictadura amb la voluntat de "construir Barcelona" i treure-la de la grisor

Veïns de Sant Gervasi s’uneixen en una aliança inèdita per evitar ser expulsats per un fons d’inversió

Quatre blocs del barri estan en risc de ser convertits en colivings temporals per a estrangers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]