Societat
Sergi Alemany
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, Vallvidrera ha inaugurat aquest dimecres el primer servei de préstec de llavors que es fa des d’una biblioteca de la xarxa pública del país. La iniciativa neix de la directora de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle, Nuria Flò, en col·laboració amb l’activista rural Damià Gibernet, propietari de la masia Cal Mandó (Collserola) on fa deu anys va crear un banc particular de llavors.
Per participar-hi, només cal tenir en possessió el carnet de Biblioteques Públiques de Catalunya o donar-se d’alta i comprometre’s a retornar una quantitat de llavors al cap d’un any. La idea és que la biblioteca fa l’aportació inicial i després aquestes llavors es multipliquen a casa de cadascú. Es tracta d’un servei de préstec igual que es fa amb els llibres però amb llavors, amb l’objectiu final de conservar el patrimoni que ofereix el territori local.
🌱#Bibliollavors, un projecte de la #bbcnCollserola on el valor poètic de les llavors és clau per canviar la nostra societat.
📆Vine a la presentació el proper dimecres 20/10 a les 17h
📍#bbcnCollserola
🔗https://t.co/8b6fyeGIMv#AlimentacióSostenibleBCN @Bcn_SSTG pic.twitter.com/QnxyaZr1TI— BibliotequesBCN (@BibliotequesBCN) October 15, 2021
Les primeres llavors que s’han cedit són tres tipus de tomàquets (Mandó, Pepito i Tísic) i a partir ara cada mes es posaran en préstec llavors de la serra de Collserola, antigues o en risc d’extinció. A banda del Banc de Llavors de Cal Mandó, propietat de Damià Gibernet a qui El Jardí va entrevistar fa poc més d’un any, també s’entregaran llavors cultivades en altres bancs del país que formen part de la Xarxa Catalana de Graners.
“Com a biblioteca pública, ens posem al lloc de tothom i qui no tingui la més mínima experiència en fer un planter rebrà una formació per part del Damià”, ha explicat a El Jardí la directora del centre. La Biblioteca Collserola – Josep Miracle compta amb dos fons literaris especialitzats: natura i sostenibilitat, on un dels punts forts és l’horticultura.
En un viatge a Estrasburg Nuria Flò es va fixar en una biblioteca en què al costat dels llibres de natura hi havia en un calaix a l’abast dels usuaris una sèrie de llavors que les persones podien agafar lliurement, i d’aquí va sorgir la idea de replicar-ho a Catalunya, on la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) fa anys que té un biblioteca de llavors pròpia, a la qual hi pot accedir la seva comunitat universitària.