Abans i ara
Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi
El Sant Gervasi de començament de segle XX era gairebé el prototipus de ciutat-jardí. La fotografia antiga és de 1913 i forma part del fons Pau Vila que es conserva a l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Es va fer des del terrat d’una torre del turó de Modolell, molt propera a la cruïlla dels carrers Modolell i Copèrnic, i mostra una magnífica panoràmica de la part nord-oest de Sant Gervasi. Prenent com a referència el cim del Tibidabo, a l’esquerra de la imatge es veu el cementiri, el Col·legi La Salle i, al davant i d’esquerra a dreta, el convent de les Concepcionistes, la torre Altimira i el mas Mandri. Al davant, l’àmplia vall configurada per la riera de Betlem o Mandri, amb conreus als dos vessants, sobretot de flors i especialment de clavells, la flor de moda a l’època. Al final dels camps, si veu dos tendals del florista.
Tornant a can Mandri, a la seva dreta s’entreveu les torres de l’antiga església de la Bonanova, davant mateix de l’escola Jesús i Maria. També és distingeix les torres de Can Sivilla, avui Vil·la Florida. Més avall, el barri del Camp, amb un edifici de veïns que destaca clarament al carrer Babilònia, avui Ciutat de Balaguer, i que és referència a la fotografia actual. L’obertura de la Ronda de Mitre va arrasar part del barri, amb el carrer Illes i Vidal, que estava al peu dels turons de Modolell i Monterols.
La fotografia actual s’ha fet des de l’estudi d’arquitectura de Jordi Salvat —a qui agraïm ens hagi deixat fer la fotografia—, uns quatre mestres més a munt d’on es va fer la fotografia antiga.