22.5 C
Sant Gervasi
| Divendres 24 de setembre de 2021 |
Publicitat

Passeig de la Bonanova

Publicitat
Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

L’antic camí entre els pobles de Sarrià i Sant Gervasi de Cassoles passava per l’actual carrer dels Quatre Camins, on era més fàcil salvar els barrancs que feien les diverses rieres. Des de meitats del segle XIX hi ha interès de fer una carretera que permetés enllaçar els dos pobles, apte per carruatges. Aleshores la Diputació de Barcelona havia iniciat un dels seus projectes més ambiciosos, fer la carretera de Cornellà a Fogars de Montclús, que havia de passar per passeig de la Bonanova, seguia pel de Sant Gervasi fins a Horta i, d’allà, cap a Granollers i Fogars. L’obra no es completa fins ben entrat el segle XX, però va posar en evidència la necessitat de fer el tram des de Sarrià fins a Horta. Tant Sarrià com Sant Gervasi van fer treballs en els seus respectius municipis, sobretot per fer possible el pas del tramvia de foc, però no hi havia coincidència en les amplades del vial. Tampoc en el seu nom: a principis del segle XX, per Sarrià era el passeig del Bisbe Morgades mentre que a Sant Gervasi era la Bonanova. Finalment es va unificar, amb el nom actual, l’any 1927.

El passeig va aplegar un bon grapat de torres i mansions de l’alta burgesia barcelonina i tenia l’aspecte de ciutat-jardí —tal com es pot veure a la fotografia—, de fet com bona part del terme de Sant Gervasi. La construcció d’edificis de veïns va ser a partir dels anys cinquanta i han anat substituint la majoria de les antigues torres; de fet, tan sols en queden dues de representatives, la casa Muley Afid, construïda per Puig i Cadafalch, i al davant, entre Pomaret i Iradier, la de la família Negre.

Postal del fons de la família Mestre. La vista del passeig és de cap al 1910, presa des d’un globus captiu sobre la plaça de la Bonanova. A primer pla, a l’esquerra, si veu els horts de Can Mandri.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.