Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

El Jardí organitza un cicle de passejades guiades pel patrimoni arquitectònic de Sarrià-Sant Gervasi

El diari, conjuntament amb l'historiador i guia Pere Cowley, fa aquest cicle durant l'hivern i la primavera després de publicar el segon llibre de Premsa Local El Jardí SCCL

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 2.2.2024 7:00

Cultura

El Jardí

El Jardí organitza aquest hivern i primavera, conjuntament amb l’historiador i guia Pere Cowley, un cicle de passejades vinculades al darrer llibre publicat per Premsa Local El Jardí SCCL, Arquitectura a Sant Gervasi, Sarrià i Vallvidrera.

Publicitat

Les inscripcions a les passejades (amb places limitades), així com els preus i les ofertes, es poden fer en aquest formulari. El programa de les passejades és el següent:

Publicitat

Dissabte 24 de febrer. Els Blaus. Una passejada pel passat obrer i menestral de Sarrià (Places exhaurides)

En una foto antiga s’hi veuen uns quants treballadors al costat de la carcassa d’un vagó de fusta. Se’ls veu orgullosos de la feina feta. I, certament, fou tota una gesta! Qui eren? Són molts els qui pensen que Sarrià ha estat des de sempre un poble ric, i, certament, hi podem veure alguns palauets d’estiueig burgesos. Però si ens passegem tranquil·lament pels seus carrers descobrirem també el rastre qui hi deixaren d’altres sarrianencs, manobres, obrers, fusters. Què en queda d’aquest passat oblidat? A les 10 h. Sortida de l’estació dels FGC de Sarrià (L6, S1, S2), davant del Centre Cívic Casa Orlandai. Busos V7, 68. La passejada s’acabarà cap a les 12 h, a 10 minuts a peu del punt de trobada.

Dimarts 5 de març. Estiuejar al jardí de casa. Una passejada per l’origen del barri del Farró (Places exhaurides)

A la dècada de 1970 Mercè Rodoreda rememorava el jardí de la casa dels seus avis a tocar d’una riera, al barri del Farró: “Mai no m’he sentit tant a casa com en aquell jardí”. En aquesta passejada ens endinsarem en els records d’aquelles cases d’estiueig que acabaren convertint l’indret, a la frontera amb Gràcia, en un gran jardí frondós. A les 17 h. Plaça Molina, banda mar. Estació dels FGC de Sant Gervasi (L6/S1/S2) i Plaça Molina (L7). Busos D40, V15, 27. La passejada s’acabarà cap a les 19 h a prop del punt de trobada.

Casa Vidal, al Farró. © Frederic Esteve
Casa Vidal, al Farró. © Frederic Esteve

Dissabte 23 de març. Un paradís perdut? Una passejada literària pel barri del Putxet (Places exhaurides)

Un matí, ben d’hora, Elvira Farreras, veïna i cronista del barri del Putxet, es llevà trasbalsada pel soroll d’un camió que es dirigia cap a una antiga torreta del barri. Aquella casa, ens explica, seria enderrocada, com ho serien també tantes d’altres. En aquesta ruta ens passejarem pel paradís perdut dels i les escriptores que van viure al Putxet. A les 10 h. Plaça Joaquim Folguera, a la sortida dels FGC del Putxet (L7). Bus V15. La passejada s’acabarà cap a les 12 h a prop del punt de trobada.

Vil·la Matilde, al Putxet. © Albert Esteves
Vil·la Matilde, al Putxet. © Albert Esteves

Dimarts 2 d’abril. Sense motllures! El patrimoni racionalista i art déco al barri de Galvany dels anys 1920 i 1930 (Places exhaurides)

L’any 1927 un funcionari de l’Ajuntament de Barcelona rebia el projecte d’un bloc de pisos que s’havia de construir en un solar a la cantonada dels carrers Muntaner i Rector Ubach. Es tractava d’un mer tràmit administratiu: revisar els plànols i donar el permís d’obres. Alguna cosa, però, no quadrava en aquell projecte. Hi faltava alguna cosa… A les 17 h. Plaça Molina, banda mar. Estació dels FGC de Sant Gervasi (L6/S1/S2) i Plaça Molina (L7). Busos D40, V15, 27. La passejada s’acabarà cap a les 19 h a prop de l’estació dels FGC de Muntaner (L6/S1/S2).

Estació del Funicular de Vallvidrera. © Albert Esteves
Estació del Funicular de Vallvidrera © Albert Esteves

Dissabte 20 d’abril. Un llenyataire en frac. Vallvidrera, 1888-1906  (Places exhaurides)

A l’estiu del 1888 un llenyataire pujava atrafegat amb un ram de flors a les mans cap al cim de Collserola. Anava embotit en un frac que havia llogat d’un teatre. A on anava? Què feia vestit així? La seva història és, també, la d’un poble rural i pobre, Vallvidrera, que estava a punt de canviar per sempre. A les 10 h. Plaça Pep Ventura. Estació del Funicular de Vallvidrera Superior. S’hi arriba des de l’estació dels FGC (S1/S2) del Peu de Funicular. La passejada s’acabarà cap a les 12.30 h a l’estació dels FGC de Baixador de Vallvidrera (S1/S2). Es recomana portar calçat còmode, ja que hi haurà alguns trams per camins de terra.

Dimarts 30 d’abril. Trens (i) torres. Una passejada per l’origen incert del barri de Tres Torres (Places exhaurides)

Com és possible que no se sàpiga d’on ve un nom tan senzill com el de Tres Torres? Eren tres torres? Quines torres? Millor dit: hi ha diverses teories, llegendes, rumors i històries. En aquesta passejada intentarem treure’n l’entrellat per conèixer l’origen del barri de les Tres Torres. A les 17 h. Via Augusta amb Ganduxer. FGC La Bonanova (L6/S1/S2). Busos V9, V11, 68. La passejada s’acabarà cap a les 19 h a prop de l’estació dels FGC de Les Tres Torres (L6/S1/S2).

Dissabte 11 de maig. El salpàs pasqual. Una excursió per les masies de Vallvidrera  (Places exhaurides)

Durant segles Vallvidrera fou un indret rural, format per una munió de masies disperses repartides per un territori muntanyós. El centre de la vida era a la parròquia. Un cop l’any, però, el mossèn de l’església de Santa Maria emprenia dues llargues caminades i recorria totes i cadascuna de les masies. A les 9 h. Estació dels FGC del Baixador de Vallvidrera (S1/S2). Aquesta passejada tindrà el format d’excursió, d’uns 6 km de llargada, molts trams de camí de terra i algunes pujades pronunciades. La ruta s’acabarà cap a les 12.30 h al punt de trobada.

Dimarts 21 de maig. Visca l’autonomia de Sarrià! La lluita per la independència municipal de la vila i la seva agregació a Barcelona (Places exhaurides)

Un vespre de novembre de fa uns quants anys el pregoner municipal tocà la seva corneta pels carrers de Sarrià. El toc, però, era més fort que l’habitual i espantà el veïnat que s’estava, tranquil·lament, a casa seva. El pressentiment que havia d’anunciar quelcom de terrible es confirmà quan la veu li tremolà a l’hora d’entonar la fórmula tradicional: Se fa sapiguer que… Quin missatge portava aquell pregoner consternat? A les 17 h. Sortida de l’estació dels FGC de Sarrià (L6, S1, S2), davant del Centre Cívic Casa Orlandai. Busos V7, 68. La passejada s’acabarà cap a les 19 h, a 10 minuts a peu del punt de trobada.

Can Llança. © Frederic Esteve
Can Llança. © Frederic Esteve

Dissabte 8 de juny. Lluny de les barricades. Les grans institucions religioses a Sant Gervasi i Sarrià 

El segle XIX va ser un segle convuls per a Barcelona. Molts ordes religiosos van fer les maletes, de grat o per força, previsores o de pressa i corrents. Deixaren el seu monestir, gòtic o barroc, al casc antic de la ciutat, per traslladar-se als afores, en un indret més tranquil, lluny del centre i de les barricades del moviment obrer. A les 10 h. Sortida de l’estació dels FGC de Sarrià (L6, S1, S2), davant del Centre Cívic Casa Orlandai. Busos V7, 68. Busos H4, V13, V15. La passejada s’acabarà cap a les 12:30 a 10 min a peu de la Plaça J.F. Kennedy. Estació dels FGC d’Avinguda Tibidabo (L7).

Dijous 20 de juny. Sempre és estiu. Una passejada per l’arquitectura avantguardista dels 1950 als 1970 a Galvany i Tres Torres (Places disponibles)

Un còctel refrescant, aquelles gelosies mediterrànies, la ceràmica de la Bisbal, una cortina de lli. En aquesta ruta ens passejarem per un barri que durant el final de la dictadura franquista va aplegar als millors arquitectes de la ciutat, que hi van construir els edificis més avantguardistes. Van aprendre que no calia construir grans palaus, que, en realitat, el que volien, el que desitjaven els seus clients rics era viure de forma senzilla, com si sempre fos estiu. A les 17 h. Via Augusta amb Muntaner. FGC Muntaner (L6/S1/S2). Busos V13, 68. La passejada s’acabarà cap a les 19 h, a 10 minuts a peu de l’estació d’FGC de Les Tres Torres (L6/S1/S2).

Casa Catasús © Frederic Esteve

Per a les inscripcions a les passejades, podeu consultar preus i ofertes en aquest formulari.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.