Dijous 19, setembre 2024
18.1 C
Sant Gervasi
18 C
Sarrià
Publicitat

Passejant pel Sarrià fantasma

El projecte 'Donants de memòria' ofereix a la gent sarrianenca un itinerari pels llocs desapareguts de la vila, però que formen part de les nostres arrels

Juanjo Compairé García
Juanjo Compairé García
Procedeixo del camp de l'ensenyament, on he exercit com a professor de Ciències Socials durant molts anys. A més, he estat coordinador de la revista "Hombres igualitarios", de l'associació que he impulsat, una associació d'homes per la igualtat. Ara m'encarrego de les tasques de comunicació d'aquesta entitat, coordinant un equip de voluntaris. A més, com a persona implicada en la vida de Sarrià, soci actiu de la casa Orlandai, interessat per la vida local, crec que en la recuperació dels valors comunitaris i de l'economia social està la clau del futur. Per aquesta raó des de fa més de dos anys col·laboro en la revista El Jardí i formo part de la cooperativa

Publicat el 14.5.2019 9:00

Gent Gran

Juanjo Compairé

El projecte ‘Donants de memòria’ de la cooperativa Trama pretén la recuperació de la memòria oral dels barris. En aquest cas, de la vila de Sarrià. Donant valor a les experiències de la gent gran s’intenta, a més, complementar la història oficial amb la història de la gent comuna.

Publicitat

El dissabte 11 de maig les veïnes i veïns interessats vam tenir el privilegi de passejar per una vila que ja no existeix. Millor dit, sí que existeix i existirà mentre que hi hagi gent que la recordi.

Publicitat

L’itinerari

La passejada, seguida molt atentament per un grapat de gent sarrianenca i alguns curiosos, va començar a la Plaça, davant del que havia estat el dispensari. Dues infermeres ens van posar al dia de com era la cura de la salut, les medicines, les vacunes en altres èpoques, etc.

A la cantonada d’Hort de la Vila amb la Via Augusta hi ha el solar on hi era l’escola Dolors Montserdà. L’Àngels Roig ens mostrava els seus àlbums escolars i les fotos de l’escola i de les nenes que hi estudiaven, algunes de les quals encara es troben de tant en tant.

Al carrer Major una parada per recordar, amb l’Amèrica Gonzàlvez i el Josep Maria Farran, com eren les carboneries. Aprens a diferenciar els diferents tipus de carbó, d’estufes i cuines i per un moment sents el fred als peus, propi d’altres èpoques no tan llunyanes.

Al carrer Jaume Piquet, davant de l’escola Varium i de l’antic cinema Breton, es pot reviure un altra sala de cinema, l’Spring, de la mà d’en Lluís Planes. Ell maeteix se’ns confessa com a cinèfil empedreït des que anava (o es colava) en aquest cinema quan tenia cinc anys.

En Lluís Bordas ens fa retrocedir en el temps i veure l’antiga vaqueria. Com altres negocis desapareguts (La Fideueria, la Lleteria, les botigues de joguines, etc), tot ens fa pensar en la pervivència del teixit comercial, des d’un temps en què tot era “comerç de proximitat”. Un toc també d’alerta cap al present: Quantes botigues tradicionals estan tancant o a punt de tancar!

Finalment, en Frederic Bou, abillat en ferroviari i davant de l’estació, ens feia sentir com eren les distàncies en altres èpoques, quan el tren circulava a l’aire lliure. No debades encara tenim gent que quan agafa el tren diu allò de “vaig a Barcelona”.

L’itinerari acaba a la Plaça, on de nou Frederic Bou ens parla de la font de Can Caralleu, dedicada al seu avi, a qui (no podia faltar, tractant-se del poeta popular de Sarrià) dedica una de les seves poesies llegides.

El públic assistent acaba agraint la feina de la cooperativa i dels voluntaris que han estat preparant aquest itinerari amb molta cura al llarg de mesos. Aquest Sarrià fantasma no està mort, està amagat sota l’actual i n’hi ha prou amb escoltar la veu de la memòria per fer-la brollar de nou.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.