Divendres 21, juny 2024
19.3 C
Sant Gervasi
19.2 C
Sarrià
Publicitat

Persones competents per al segle XXI

Publicat el 16.2.2017 15:00

Formació / Escoles

Pere Forn

Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi (http://www.santignasi.fje.edu) és una escola de la xarxa Jesuïtes Educació (http://www.fje.edu/) que agrupa les vuit escoles dels jesuïtes a Catalunya. Fa temps que les escoles de la xarxa Jesuïtes Educació estem immersos en un procés de transformació profunda de l’educació per tal d’adequar la nostra tradició educativa a la formació de ciutadans del segle XXI.

Partint de les arrels de la pedagogia ignasiana i en diàleg permanent amb els darrers avenços de la pedagogia, la psicologia i les neurociències, a partir del curs 2012-2013 vàrem construir el projecte HORITZÓ 2020 (http://h2020.fje.edu), un projecte de canvi sistèmic de l’educació, un projecte innovador que cerca educar amb èxit en la realitat del segle XXI.

Publicitat

Després d’un seriós treball de preparació, el curs 2014-2015 es van posar en marxa unes primeres experiències pilot de canvi en alguns cursos de tres escoles de la xarxa. Ara estem avaluant-ne les experiències i estem preparant la seva generalització.

Publicitat

Pel que fa a Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi aquest curs, després d’unes obres d’adequació dels espais, ja estem aplicant el nou model pedagògic a P2 i P3 de l’Educació Infantil i tenim previst continuar el seu desenvolupament en els propers cursos. D’altra banda, estem projectant la remodelació dels espais al mateix temps que estem impulsant la formació del professorat amb el propòsit d’iniciar la transformació del 5è de Primària el proper curs. A partir del curs 2017-2018 iniciem el que anomenem la NEI (Nova Etapa Intermèdia), que redefineix el cicle superior de la Primària i el primer cicle de l’ESO. Aquesta transformació, ja experimentada en altres escoles de la xarxa, significa entre moltes altres coses el treball per projectes, l’avaluació per competències, el desenvolupament del metaaprenentatge, la integració dels recursos digitals a l’aula, aprendre de l’experiència directa i la reflexió, desenvolupament de les intel·ligències múltiples… Tot enfocat cap a l’educació integral, característica de l’educació ignasiana que vol formar persones competents, conscients, compassives i compromeses.

Un procés de canvi tan profund i innovador com és el projecte Horitzó
2020
no queda tancat dins les escoles de Jesuïtes Educació. Des del primer moment (curs passat), estem participant de la iniciativa Escola Nova 21 (http://www.escolanova21.cat), en la qual ens sentim implicats, junt amb altres institucions, com a motors de canvi de l’educació a Catalunya. Compartim amb un important ventall d’escoles de tot Catalunya els esforços per oferir una educació de qualitat i, en paraules del propi col·lectiu Escola Nova 21, “construir un sistema educatiu avançat en què tots els infants i joves gaudeixin d’un aprenentatge rellevant i amb sentit.”λ

Pere Fons és responsable de Qualitat i Innovació Educativa dels Jesuïtes de Sarrià

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.