Divendres 19, abril 2024
11.5 C
Sant Gervasi
11.4 C
Sarrià
Publicitat

Prevenir abusos a persones amb discapacitat intel·lectual

Publicat el 29.5.2018 13:00

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb DINCAT (Federació d’entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down, engeguem un nou projecte pioner en l’àmbit policial europeu per ajudar a prevenir i detectar els abusos que poden patir les persones amb discapacitat intel·lectual. La iniciativa integra tallers divulgatius de prevenció, formació i una guia per a l’assistència a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) en l’àmbit de la seguretat

Publicitat

Aquest col·lectiu és molt heterogeni i les persones que l’integren es poden convertir fàcilment en víctimes, a causa de la seva especial vulnerabilitat. Alguns dels àmbits que es tractaran en els tallers són els abusos sexuals, els abusos psicològics, els abusos econòmics, delictes relacionats amb l’ús de les tecnologies i d’altres que puguin patir. També se’ls facilitarà tota la informació i recursos necessaris perquè puguin detectar si estan essent víctimes de delictes d’odi i discriminació.

Publicitat

L’augment de la proximitat de la policia a la ciutadania implica que els agents hagin d’atendre un ampli espectre de situacions en què es veuen implicades persones de molt diferents característiques i, en ocasions, amb necessitats especials.

En aquest sentit, de les víctimes de violència sexual del 2017 (abusos i agressions sexuals), el 5,2% són persones amb discapacitat. D’aquestes es destaca que el 87% són dones i el 31% són menors d’edat. Tot i aquestes dades, el motiu pel qual es realitza aquesta iniciativa no és l’estadística, sinó donar una atenció adequada a les persones amb necessitats específiques que no mereixen que els abusin econòmicament, sexual, psicològicament ni físicament.

A les persones amb discapacitat els hi costa denunciar els abusos que pateixen, i aquest és un dels sentits del projecte comú. Així, es pretén que amb els tallers que es faran arreu del territori s’aproximi la figura policial a aquest col·lectiu. En aquest tipus d’activitat és habitual que algun dels oients s’animi a explicar que ha patit o pateix alguna de les situacions que s’expliquen.

És per aquest motiu que s’ha realitzat formació interna a agents dels Mossos per tal de perfeccionar el servei del Cos a favor d’un sector de la ciutadania molt vulnerable. Es tracta d’aportar a la PG-ME els coneixements i els recursos bàsics per saber identificar i interactuar adequadament amb les PDID de manera que l’actuació policial sigui adaptada a les necessitats de comprensió i comunicació d’aquest col·lectiu. S’encarregaran prioritàriament d’aquesta atenció les Oficines de Relacions amb la Comunitat i els Grups d’Atenció a la Víctima, els quals estan especialitzats en col·lectius i víctimes específics o més vulnerables.

DINCAT, que representa prop de 300 entitats socials, també farà tallers on es tractaran delictes habituals que poden patir i que, pel fet de ser persones amb discapacitat, poden tenir dificultats per comprendre que estan essent víctimes d’un delicte o abús o bé, per prendre la determinació de denunciar-ho.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.