Perspectiva legal
Ingrid Sumarroca
La figura dels avis en la nostra societat té cada cop més pes, ja que són un pilar fonamental de la família. A priori, resulta convenient mantenir la relació entre avis i néts perquè aquest grau de parentiu resulta especialment enriquidor pels nens en el seu creixement, essent un factor favorable per un correcte desenvolupament emocional.
La figura dels avis constitueix un referent essencial en el creixement i maduració dels infants, els aporta un major grau de seguretat emocional, els ajuda a sentir que pertanyen a un grup familiar on se’ls proporciona estima i assistència, els facilita la seva comprensió de l’evolució vital i els permet interioritzar la continuïtat de la vida, aportant la saviesa de l’experiència de les persones d’edat avançada. A més a més, mentre que als pares els correspon en primer terme el deure d’educar els seus fills, els avis poden col·laborar en el procediment educacional dels néts a través de l’estima, el joc i altres recursos.
Però quan es produeix una crisi familiar, en alguns casos, els avis perden el contacte amb els seus nets i han de recórrer als Jutjats per poder aconseguir que els sigui reconegut el dret a continuar relacionant-se amb ells. El Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya, en el seu article 236-4.2 expressa “Els fills tenen dret a relacionar-se amb els avis, germans i altres persones pròximes, i tots aquests tenen també dret a relacionar-se amb els fills. Els progenitors han de facilitar aquestes relacions i només les poden impedir si existeix una justa causa.”
El concepte de “justa causa” és un concepte indeterminat i pertoca al Jutjat de valorar les circumstàncies de cada cas per determinar si concorre una justa causa o no, agafant sempre com a punt de referència l’interès superior del menor. S’ha de tenir en compte que el règim de visites a favor dels avis no es limita únicament en l’àmbit d’una crisi de parella sinó que també es pot reclamar quan els progenitors estan junts o quan un d’ells ha mort, fins i tot es pot demanar en contra de la voluntat dels pares.
Igualment s’ha de destacar que és possible en aquelles situacions de divorci en què els cònjuges actuen de comú acord, la previsió en el conveni regulador del divorci d’un règim de visites a favor dels avis. Així ho preveu l’article 233-12.1 del Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya que expressa “Si els cònjuges proposen un règim de relacions personals dels seus fills amb els avis i amb els germans majors d’edat que no convisquin en la mateixa llar, l’autoritat judicial pot aprovar-ho, prèvia audiència dels interessats i sempre i quan aquests donin el seu consentiment”.
Finalment cal expressar que el règim de visites a favor dels avis no és equiparable al que pot tenir el progenitor no custodi, almenys en el que fa referència al seu contingut i a la seva amplitud, perquè el dret de visites dels avis té l’objectiu que el menor continuï relacionant-se amb ells però no té la pretensió de suplir a un progenitor.
Ingrid Sumarroca és advocada del gabinet Sumarroca Legal