Publicitat

Radiografia dels espectadors de concerts de música moderna

spot_img

Publicat el 9.4.2016 10:00

El Faristol

Eduard Sant Chalois

A simple vista, quan parlem d’espectadors de música moderna, podem pensar que hi ha un únic perfil: persona que ha adquirit una entrada, escolta, gaudeix, cantaballa i ovaciona als artistes en qüestió. Tot força neutre.

Publicitat

Tanmateix, no tot és tan neutre i “subespècies de públic” s’ajunten regularment en els concerts. Aquest és el tema que us desenvolupo, amb un punt humorístic, aquest mes. Endavant doncs:

Publicitat

Clàssic: amant de la música, educat i que segueix els patrons tradicionals de com comportar-se en un concert: escolta, gaudeix, canta, balla i ovaciona quan pertoca.

Palmeros: A Barcelona en trobem forces d’aquesta subespècie. Poden ser homes i dones que a la mínima que poden, encara que l’artista no ho demani i/o moments emotius íntims musicalment, decideixen seguir el ritme a base de ‘palmes’ amb l’objectiu que siguin corals.

Fan: Encara que el concert sigui en sales d’aforaments petits o amb entrades numerades, la primera norma del fan és ser-hi a l’obertura de portes per tal d’ocupar estratègicament les dues primeres files. No només ho fa per viure i veure els seus ídols a mig metre de distància, sinó també a la recerca de saludar-lo, tocar-lo, cantar o ballar amb ell (si es presta) així com recollir obsequis de la banda ja siguin els setlists com altres objectes fetitxes. Per últim, un fan explica orgullosament quantes vegades l’ha vist en directe ja sigui en aquesta gira com al llarg de la seva vida.

El fotògraf o càmera amateur: Gaudeix virtualment del concert perquè s’hi
passa
la gran majoria del temps o fotografiant per després penjar-ho a les xarxes socials.

L’insistent: Des de l’inici, entre cançó i cançó, reclama un tema en qüestió, sigui a viva veu o fins i tot amb cartells elaborats per ell mateix.

El veterà: És igual que ho comenti als seus amics o persones del seu voltant, li encanta explicar com va descobrir el grup en qüestió quan eren pràcticament uns desconeguts.

El tècnic: Fila sempre prim en aspectes concrets ja siguin musicalment com fins i tot la sonoritat o els jocs amb els focus.

El gracioset i/o borratxo: És impossible evitar-los. Sempre hi són amb els respectius perills que comporten per a la concentració de la resta d’espectadors.

Els “gurbs”: Format per un grup de gent que “misteriosament” han arribat allà. Els importa molt poc el concert i es passen tota l’estona xerrant com si estiguessin en un bar normal o al saló de casa seva. Potser aquest nom és un homenatge al personatge de la cèlebre obra d’Eduardo Mendoza?

Els “tonys maneros”: Soni el que soni ballen i fins i tot conviden al respectable a acompanyar-los com si tots els concerts fossin una revetlla.

Els mitòmans/periodistes amateurs:  Ho observen tot, molts d’ells tenen blogs musicals, tuitegen comentant el concert en directe i fins i tot alguns porten llibretes per prendre’n notes.

Els “tribunerus”: No només a can Barça es troba la figura dels “tribunerus”, als concerts n’hi han forces. Últims a arribar i passi el què passi decideixen marxar (aplaudint això que no falti) just quan l’artista en qüestió s’acomiada per primer cop perdent-se els bisos.

Fins aquí aquesta radiografia del tipus d’espectadors. Segurament més d’un de vosaltres es veurà autoreflectit o en coneix diversos. Us hi heu trobat identificats?

Notícies relacionades

Concert dels “valsos Boston” de Clifton Worsley en el centenari de la seva mort

L'Acadèmia Barcelona Concertante acull un homenatge conduït pel musicòleg Joan Montón

El Cicle de Música de Cambra ofereix un programa clàssic i brillant

Programa del cinquè i sisè concert del IV Cicle de Música de Cambra del Teatre Sarrià

La música com a eina terapèutica pels malalts d’Alzheimer

La música genera canvis en els mecanismes neuronals i, per tant, en les funcions cerebrals afectades provocant estímuls

L’any Alícia de Larrocha arriba al mes de l’aniversari de la pianista

El dia 22 de maig s'organitzarà un acte central entorn de la seva figura
spot_img

El Govern de Collboni rebutja catalogar el Parc de l’Oreneta com reclamava Junts

Els socialistes plantegen la possibilitat "d'estudiar" un augment del nivell de protecció en un futur

La mobilitat i la cultura popular, els protagonistes de les crítiques de l’oposició al ple de Sarrià-Sant Gervasi

Gay reivindica totes les activitats culturals que s'han fet al districte per defensar-se de les crítiques

La falta d’espai continua sent el principal problema de l’associacionisme juvenil a Sarrià – Sant Gervasi

El Consell de la Joventut de Barcelona recull un llistat de peticions per a presentar-les a Gay, qui no acudeix a la reunió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí