Ciència
Natalia Avellan
La Salle Campus Barcelona obre per primera vegada les portes de l’IASlab, el nou laboratori d’arts digitals de Sarrià-Sant Gervasi. El dijous 24 d’octubre, al llarg de tot el dia, els veïns han tret el cap per les instal·lacions, on han pogut experimentar en primera persona la interacció entre el món real i el món virtual.
L’Interactive Arts & Science Laboratory és un projecte cofinançat per l’Agència de Gestió d’Ajuts de Recerca i Universitaris (AGAUR). L’objectiu de l’IASlab és fomentar l’ús de la tecnologia com a instrument per a la creació artística. Per fer-ho, està dotat d’un equip punter, que impulsa a la ciutat de Barcelona dins l’ecosistema audiovisual actual.
A partir d’avui, els veïns del barri podran gaudir de diverses activitats programades per l’IASlab, com mostres de curtmetratges d’animació, debats sobre l’ús de la intel·ligència artificial o projeccions d’obres digitals, entre d’altres.
Una experiència audiovisual en primera persona
La inauguració ha donat el tret de sortida al matí amb un acte institucional, que ha comptat amb la presència de diverses empreses, universitats, representants del sector cultural i autoritats. Entre elles, ha intervingut en el discurs inicial Anna Bröll, la cap del Departament de Ciència i Innovació de l’Ajuntament, amb la companyia de Joan Gómez Pallarès, el director general de recerca de la Generalitat. Ambdós han descrit l’IASlab com a exemple d’una Catalunya que impulsa la recerca feta amb tecnologia pionera.
L’acte també ha comptat amb l’assistència de Josep Ferrando, director de l’Escola d’Arquitectura de la Salle Bonanova, que ha detallat els aspectes constructius de l’IASlab, posant èmfasi en el compromís ecològic i el respecte amb el medi ambient.
Al llarg de tota la tarda, la càmera anecoica, la càmera reverberant, el plató virtual, la sala d’edició i color i la sala immersiva han acollit una multitud d’assistents encuriosits. Diversos professionals del sector i alumnes d’enginyeria, multimèdia i audiovisuals han explicat, de manera didàctica, les tasques de recerca i difusió de coneixement que desenvolupen a cada espai.

“Volem que la nostra recerca, més enllà dels articles i els congressos científics dels nostres investigadors, arribi a la societat i sigui oberta a tothom”, ha explicat la directora de recerca i innovació de La Salle Campus Barcelona, Rosa Maria Alsina.
La jornada ha suposat una oportunitat per als veïns per a conèixer tot el que es farà des d’aquest nou espai immersiu de la Bonanova.