Societat
El Jardí
La Fundació Collserola està celebrant una nova edició del cicle “Reflexions a l’escola”, enguany amb el títol “Viure amb els altres“, i comptant amb ponents de prestigi com l’antropòleg Manuel Delgado, l’escriptora Najat El Hachmi, la periodista Rosa M. Calaf i el filòsof Joan-Carles Mèlich. Dues d’aquestes sessions, les de Najat i de Calaf, es fan a l’Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, a Sarrià.
El dilluns 11 de febrer, l’escriptora d’origen marroquí Najat El Hachmi, establerta a Catalunya d’ençà que tenia 8 anys, va centrar la seva xerrada en el tema “Nosaltres, els no altres“. A Catalunya viuen, neixen i creixen persones procedents del Marroc i van construint un espai intermedi entre els dos països. La característica principal d’aquest espai és la seva complexitat, donada per la diversitat cultural i lingüística d’ambdues societats, però també per com hi operen elements no exempts de conflicte com el gènere, la religió i el racisme. Molts no se senten “altres” i lluiten per ser integrats, amb les seves particularitats, en el “nosaltres”. No és un anhel d’assimilació, de pèrdua i oblit dels orígens, sinó una reivindicació de ciutadania que vol fugir d’encasellaments imposats. Hi va haver moltes preguntes per part del públic que omplia la sala, moltes d’elles demanant consell sobre quina és l’actitud correcta amb la convivència amb persones immigrades.

Fake news i migracions
El dimarts 26 de febrer, la xerrada va anar a càrrec de la periodista Rosa M. Calaf, persona vinculada a Televisió Espanyola i membre de l’equip fundador de TV3. La conferència era sobre “Explicar les migracions”, tot i que es va centrar també en les fake news (notícies falses), que molts mitjans de comunicació difonen amb poc rigor, donant una imatge poc edificant del periodisme. Tanmateix, el tema no és nou, i Calaf va repassar una colla de fets històrics on la falsificació de la realitat ha tingut un paper destacat. Per exemple, el dia del final de la Guerra de l’Iraq, amb la caiguda de l’estàtua de Saddam Hussein en una plaça pública: una notícia recollida per tots els mitjans de comunicació del món, era un muntatge. Les mateixes migracions pateixen aquest enfocament sota titulars com “Una allau d’emigrants…” o “Un milió d’emigrats a les fronteres d’Europa…”, que són del tot exagerats.

Calaf considera que el periodisme tendeix a prioritzar el conflicte, l’aspecte negatiu de les coses, ja que això atreu més l’atenció. En aquest sentit va denunciar aquells mitjans que publiquen moltes notícies amb poc criteri: es tracta d’estar informat o d’estar entretingut? O la construcció d’un relat a mida: la notícia és on hi ha la premsa, o ha de ser el contrari? La xerrada va ser molt amena i es va fruir dels grans coneixements que Rosa M. Calaf té del món: ha estat a més de 180 països. I també de les subtileses de la percepció segons l’indret. Així, un africà li va comentar que un europeu té “moltes preocupacions i pocs problemes”, mentre que l’africà “molts problemes i cap preocupació”.
Un any més, les xerrades de la Fundació Collserola, que s’imparteixen en versió pels alumnes en horari escolar i per un públic general al vespre, han estat un èxit de públic i, sobretot, de continguts.
Per més informació: www.fundaciocollserola.cat