Dijous 12, setembre 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.5 C
Sarrià
Publicitat

Recullen signatures en contra del projecte de rehabilitació de la Casa Tosquella

Una vintena de personalitats, en defensa del patrimoni, demanen a l'Ajuntament reconsiderar el nou accés: "Evoca les portes d'entrada a una ciutat medieval"

Publicat el 5.3.2024 10:31

Societat

Sergi Alemany

El projecte guanyador de la rehabilitació de la Casa Tosquella com a futur casal de gent gran, continua aixecant polèmica. Després que El Jardí informés que una part de l’obra nova està projectada sobre la parcel·la de l’actual Putxet Centre de Jardineria, sense que els propietaris n’hagin estat alertats, ara una vintena d’historiadors i arquitectes defensors del patrimoni han entrat un escrit a l’Ajuntament de Barcelona -a què ha tingut accés El Jardí- on es mostren en desacord amb l’estil, precisament, d’aquest nou volum d’accés que es vol crear a l’edifici i demanen “reconsiderar” la decisió presa.

Publicitat

“Evoca les portes d’entrada a una ciutat medieval, que no creiem que sigui adient per donar pas a un immoble modernista”, lamenten els signants en un escrit adreçat a la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i al comissionat d’habitatge, Joan Ramon Riera. I és que la reforma de la Casa Tosquella adjudicada a l’estudi arquitectònic UTE Clara Solà-Morales i Metrònom Arquitectura, contempla la construcció de 135 m² d’obra nova i la connexió directa de l’edifici històric amb la ronda General Mitre. En el projecte es parla d’una “quarta pell” fent referència a aquesta ampliació.

Publicitat
Render de la proposta de nova entrada a la Casa Tosquella © UTE Metronom+Solà-Morales

Demanen sensibilitat amb un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional

Com es diu en la resolució del concurs públic, la Casa Tosquella és un edifici modernista, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) des del 1974. Això implica que les intervencions han de ser mínimes i que respectin al màxim el bé catalogat. Tot i que en aquest cas, el bé protegit no es veu directament modificat, la nova porta d’entrada sí que adquireix “un protagonisme rellevant que li roba precisament al bé que intentem recuperar”, apunten en l’escrit els signants, entre els quals hi ha la vicepresidenta de la Unión de Asociaciones de Defensa del Patrimonio Cultural y Natural, María Cruz Santos; el secretari de la Societat Catalana d’Arqueologia, Joan Carles Alay; l’arquitecta membre de SOS-Monuments, Maria-Josep Altés; la coordinadora acadèmica del Màster d’Estudis Avançats en Història de l’Art a la UB, Roser Piñol, o el president de l’associació Som Collersola, Salvador Ferran.

Tots ells consideren que la nova entrada projectada “amaga la Casa Tosquella” per les formes cilíndriques que es volen aixecar, i que tampoc estableix “diàleg” amb la ronda General Mitre, la qual adquireix la seva forma actual al voltant dels anys 60-70 i l’estètica dels edificis que en ella es troben correspon a les tendències d’aquell moment. Per tot plegat, consideren que les “reminiscències medievals” d’aquesta entrada són una disrupció dels conjunts, tant modernista com urbà.

“Pensem que els equips que valoren els projectes que es presenten a concurs haurien de tenir sensibilitat per reforçar la visibilitat i la presència dels béns patrimonials protegits”, apunten en l’escrit, on critiquen que la reforma pretén convertir-se en el factor que atreu totes les mirades i, per tant, en l’element preponderant quan hauria de ser a l’inrevés. També s’ha obert una recollida de signatures oberta a la ciutadania a través de la plataforma Change.org

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.