Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona comprarà la Casa Tosquella per fer-hi un casal de gent gran

La compra, d'1,2 milions d'euros, s'ha fet gràcies a l'acord amb ERC en el marc dels pressupostos d'aquest any

spot_img

Publicat el 18.11.2021 12:02

Societat

Carme Rocamora

Per fi una bona notícia per Sarrià-Sant Gervasi, i en concret, pel barri del Putxet: l’Ajuntament de Barcelona comprarà la Casa Tosquella, una joia modernista abandonada des de l’any 2012 i àmpliament reclamada pel teixit social del barri i del districte, que demana que tingui un ús veïnal.

Publicitat

En una roda de premsa aquest dijous on han participat el regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle, i el tinent d’alcaldia Jordi Martí, el Govern municipal ha explicat que ha arribat a un acord amb la propietat per adquirir la finca per un preu de prop d’un 1,2 milions d’euros en una compra que es produeix gràcies a l’acord amb ERC pactat en els pressupostos de l’any 2021, en el qual s’establia l’adquisició i rehabilitació d’edificis singulars en operacions que es consideressin d’interès per a la ciutat. Batlle ha reconegut que els republicans “van insistir molt en aquesta adquisició”, i que per això ha estat possible, així com també ha subratllat que els altres grups municipals del districte, al llarg del temps, han anat reivindicant aquest espai. 

Publicitat

Quin ús tindrà?

La finca té una superfície de 866,96 m2, 224 m2 dels quals els ocupa l’edifici i la resta és jardí. Batlle ha explicat que, tenint en compte que al barri hi ha gent amb mitjana d’edat alta, l’objectiu és fer-hi un casal per a la gent gran, tot i que els detalls dels usos es parlaran amb el veïnat, ha assegurat el regidor, i ha dit que de moment no hi ha calendari sobre la rehabilitació i obertura: “No ens fixem calendari. Gaudim del primer moment”.

L’edifici va ser construït l’any 1889 pel mestre d’obres Juan Caballé a petició d’Antoni Tosquella com a casa d’estiueig, i l’any 1907 va ser reformat per l’arquitecte Eduard M.Balcells i Buigas, en el que va ser una de les seves primeres obres, en la qual va combinar l’estil modernista amb connotacions d’estil àrab.

L’habitatge, de titularitat privada, va ser declarat Monument Històric Artístic l’any 1974, i també està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Una torre que la seva història li ha fet passar comptes, atès que va ser ocupada i oblidada durant molts anys, amb una llarga trajectòria de desavinences amb la seva llogatera. Tot això ha contribuït a que es trobi, en l’actualitat, en un estat lamentable de conservació.

Malgrat les peticions veïnals i els avisos dels propietaris que preparaven la venda definitiva a un privat, l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat no van mostrar mai interès a comprar-la, un fet que finalment s’ha revertit.

Notícies relacionades

La Biblioteca J.V. Foix de Sarrià acull més de 900 persones al dia

Durant les darreres setmanes s'han afegit 46 espais de lectura, estudi i treball

Avança el primer habitatge cooperatiu sènior de Sarrià: “La majoria de les places estan cobertes”

Ja s'ha començat a construir l'edifici amb 39 llars, espais comunitaris i una zona oberta al barri

Aquests són els 26 projectes de Sarrià-Sant Gervasi que arriben a la votació final dels pressupostos participatius

Les propostes se centren principalment en la mobilitat, la cultura popular i els espais verds

Jordi Hereu i Xavier Trias rebran la Medalla d’Or de Barcelona

Els exalcaldes i veïns del districte seran reconeguts amb el guardó de l'Ajuntament
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí