Societat
Sergi Alemany Erra
Només Telefònica sap el detall de quantes cabines telefòniques queden avui als carrers de Barcelona, però el cert és que cada vegada n’hi ha menys. Després de la retirada de les últimes cabines de la Rambla, la plaça Catalunya i el passeig de Gràcia a finals de l’any passat, es calcula que aquest maig en quedaven unes 150 dempeus. Totes elles, això sí, sense funcionar des de l’1 de gener del 2022, quan va expirar l’últim contracte amb l’empresa de telefonia. Aquest dijous, qui ha vist com retiraven per sorpresa l’última cabina que quedava al barri de Vallvidrera, han estat els seus veïns. El servei, que es trobava a la plaça de Vallvidrera, només servia actualment per a penjar-hi cartells publicitaris, com es pot apreciar en la imatge de la retirada, on cartells de la candidatura de la CUP pel 28M han donat vida per últim cop a la cabina.
A principis del 2022, Telefònica va comunicar la retirada de les 14.824 cabines encara existents aleshores a l’Estat, un cop van deixar de ser considerades servei universal obligatori. De fet, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el 88 % de la població actual de l’estat espanyol reconeix no haver fet servir mai una cabina de telèfon. El mateix organisme apuntava el 2019 que només l’1 % de la ciutadania havia utilitzat una cabina en l’últim any, amb una mitjana d’una trucada cada tres dies.
Per contra, ja el 2006 el nombre de línies de telèfon mòbil activades superava el nombre d’habitants que tenia l’estat espanyol (44 milions). La primera cabina telefònica de l’Estat, tal com es coneixen avui, es va construir el 1963. La de la plaça de Vallvidrera serà de les darreres cent que es retirin a Barcelona. I és que a l’Ajuntament, però també a Telefònica, sempre li costa pujar a la muntanya.