Societat
El Jardí
El centre residencial Hort de la Vila de Sarrià ha acollit un acte, el 6 de febrer, de formalització de l’aliança entre el projecte “Hort de la Vila 2.0”, de Sant Joan de Déu Serveis Socials, i “Llars Impuls”, d’IKEA. La unió té per objectiu millorar la qualitat de vida dels joves en situació de sense llar, a través de 4 grans àrees: formació, ocupació, llar i acompanyament.
Llars Impuls és un projecte de Sant Joan de Déu Serveis Socials, que busca donar resposta al problema de l’accés a l’habitatge per als joves a Espanya, especialment a ciutats amb alta pressió immobiliària. Per això, col·laboren amb l’associació Ajuda en Acció, Barcelona+ i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de desenvolupar un concepte innovador de llar que faciliti la independència juvenil i s’adapti a les seves necessitats reals. En aquest procés, 20 joves de diverses escoles de disseny han participat en la creació de propostes, de les quals s’han seleccionat dos projectes guanyadors: Hack Adulting i Casa Zero. Aquestes iniciatives busquen construir un prototip d’habitatge accessible i funcional a Hort de la Vila, per aportar solucions concretes, que ajudin a millorar la qualitat de vida dels joves que somien amb una llar pròpia.
El centre residencial Hort de la Vila ofereix suport a persones amb llargues trajectòries d’exclusió social i necessitat d’acompanyament a llarg termini. L’aliança dels projectes Llars Impuls d ́IKEA i Hort de la Vila 2.0, de Sant Joan de Déu Serveis Socials, ja s’ha començat a materialitzar amb l’inici de contractes formatiu-laborals d’un any de durada amb IKEA. Des d’IKEA Catalunya, es recalca que serà un projecte de 360 graus, no només de cessió de mobles, sinó on la inserció al món laboral sigui un pilar bàsic. “L’Hort de la Vila és un reflex de com la voluntat i l’esforç ens permet crear espais que promouen el benestar i la inclusió”, explica Valerio Valenti, cap d’àrea de Mercat d’IKEA.
Els primers 27 apartaments individuals
Sota el paraigua de l’FPO Dual, 15 joves en situació vulnerable s’estan formant a Formació i Treball i Eduvic, com a auxiliars de magatzem. Més endavant, continuaran els seus estudis amb formació en auxiliar de vendes i informació i atenció al consumidor, per continuar treballant a IKEA fins a finalitzar l’any de contracte. Durant tot aquest procés, els joves reben un acompanyament personalitzat per part de Sant Joan de Déu, el qual permet adaptar-se a la nova situació i poder construir un futur desitjat.
Durant la cerimònia d’inauguració s’ha lliurat una donació al projecte Hort de la Vila 2.0, per un valor de 21.000 euros, com a resultat de la venda de peluixos solidaris a la campanya de Nadal d’IKEA. A aquest donatiu se sumen també els 100.000 euros destinats als 27 primers apartaments, que s’estan acabant de construir i que compten amb mobiliari de l’empresa de mobles i decoració. A més, IKEA ha volgut posar al servei del projecte el seu equip de dissenyadors per dotar de funcionalitat els espais comuns que compartiran les 27 persones residents a Hort de la Vila 2.0. Laura Durán, directora de Desenvolupament de Negoci d’IKEA, ha estat l’encarregada de realitzar aquesta donació i ha destacat com aquest projecte no és només un model d’habitatge sinó “la prova que la innovació, la sostenibilitat i el benestar social poden transformar vides i oferir noves oportunitats als qui més ho necessiten”. Finalment, Emili Bargalló, director de la UTI de Sant Joan de Déu a Espanya, ha destacat que la col·laboració amb IKEA comença amb Sant Joan de Déu Serveis Socials, però amb l’esperança que contagiï altres centres de Sant Joan de Déu a Espanya.