Dilluns 13, maig 2024
19.2 C
Sant Gervasi
19.2 C
Sarrià
Publicitat

Sant Medir a Sant Gervasi!

Publicat el 3.3.2017 11:28

Sant Medir a Sant Gervasi!

Amb les Colla Humorística del Farró, Agrupació Bonanova i L’Antiga de Sant Gervasi.

Publicitat

Les cercaviles pels carrers i places de Sant Gervasi començaran a partir de les 8:45 h, la colla Agrupació Bonanova, i a partir de les 9:30 h les colles Humorística de Sant Medir i l’Antiga de Sant Medir. Després, com és habitual, les colles de Sarrià i la colla Agrupació Bonanova, es trobaran a la Seu del Districte, a la plaça del Consell de la Vila, on es farà la recepció institucional, a les 11 h del matí. Tot seguit es realitzarà una benedicció a la plaça a les 11:15 h.

Publicitat

Per la tarda, a partir de les 18:15 h,  l’Agrupació Bonanova, i a les 18.30 h colles restants, sortiran en cercavila cadascuna des dels seus locals socials omplint els carrers de nens i nenes, cavalls i de caramels.

I a les 20 h, totes les colles de la ciutat, es concentren pels carrer de Sant Salvador i Escorial per tal d’iniciar la desfilada que encapçalarà la colla portadora de la bandera de la Federació i l’Orquestra Municipal de la Guàrdia Urbana Muntada.

A la una del migdia del mateix divendres 3 de març, dia de Sant Medir, se celebrarà la tradicional missa en honor a Sant Medir a l’esplanada del Miracle de l’Ermita, a Sant Cugat, on el Pare Lluís Vitori, consiliari de la Penya Regalèssia, i en Mossèn Enric Subirà, consiliari de la Federació de Colles, faran honor al Sant. Un cop acabada la missa, es col·locaran les llaçades commemoratives a les banderes de les colles assistents.

El diumenge dia 5 de març, totes les colles de Sarrià-Sant Gervasi, es trobaran als Jardinets de Gràcia, per anar a la rua de la Bordeta amb la resta de colles de la ciutat.

Sant Medir

Diu la llegenda que a principis del segle IV, quan l’emperador Dioclecià va ordenar perseguir els cristians, vivia a la serra de Collserola un pagès anomenat Medir. Un dia va passar per allà el Bisbe Sever, que procedent de Barcelona, fugia dels romans. Li va pregar, en nom de Déu, que quan els seus perseguidors li preguntessin per ell els digués la veritat. Així que en arribar els soldats, Medir els va dir que el bisbe havia passat per allà mentre ell sembrava faves, cosa que era certa. Però llavors les faves acabades de plantar van créixer i van madurar a l’acte. Els romans, creient que estava encobrint Sever, li van calar foc i el van martiritzar. Encara que no és una història documentada, ha estat cantada per diversos poetes, com Verdaguer i Sagarra.

La primera romeria

El que sí que està documentat és la primera romeria de Sant Medir. Va ser Josep Vidal i Granés, un forner de Gràcia devot del sant, qui, en compliment d’una promesa, va pelegrinar fins a l’ermita, una construcció romànica del segle X, el 3 de març de 1830. Per atraure l’atenció de la gent els oferia dolços que elaborava al seu forn. Any rere any va anar guanyant adeptes i es van organitzar les primeres colles.

Fotografia destacada de Javier Sardá

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.