Història
Taller d’Història de Sarrià
Entre el novembre del 2021 i l’abril del 2022 es commemora el Centenari de l’agregació de la vila de Sarrià a Barcelona, la darrera gran incorporació territorial de la ciutat que va permetre que prengués l’extensió actual. És un fet històric destacat, tant per a Sarrià com per a Barcelona. El Taller d’Història de Sarrià ha estat treballant per conèixer millor i explicar com van ser aquests fets. I, sobretot, entendre com era fa cent anys aquella vila, el nostre barri: qui hi vivia, com vivien, què pensaven…
La recerca del Taller d’Història s’ha basat en el buidatge del Padró d’habitants de 1916, el més proper que s’ha conservat abans de l’agregació de Sarrià a Barcelona. És una font molt valuosa, ja que ens dona informació molt precisa sobre tota la gent empadronada a la vila, més de 7.000 persones: coneixem les relacions i estructures familiars, el sexe i les edats, els orígens, els oficis o activitats, la propietat dels edificis, etc. En resum, ens permet fer una fotografia molt precisa i ajustada de qui eren els sarrianencs de fa cent anys. La recerca documental s’ha completat amb la consulta, buidatge i anàlisi d’altres fonts, com el Padró de 1910, les contribucions urbanes, rústiques i industrials de 1916 i 1921, documents de l’Ajuntament d’aleshores, recerca de fotografies inèdites i consulta a la bibliografia existent.
El treball també tracta la complexa situació política que es va crear entre Sarrià i Barcelona, amb manifestacions i actes antiagregacionistes: els sarrianencs es van oposar a l’agregació, com feia més de vint anys. De fet, tal com deia el darrer alcalde, en Rafael Batlle, amb motiu de les Festes del Roser de 1920, semblava que l’agregació ja no es produiria: “Una de les més belles característiques dels sarrianencs és llur afany d’independència municipal. I ja sia que tot temps Sarrià ha format part del territori de Barcelona sempre l’amor intensa a la vida local ha superat l’interès del guany —problemàtic— que una agregació al urbs podia reportar-li.” (La Cònsola, octubre 1920). Aquesta commemoració pot ser un bon motiu per repensar les actuals relacions entre Sarrià i Barcelona i, en general, entre la ciutat i els antics pobles agregats
El llibre del centenari
Aquest treball s’ha fet al llarg d’uns quants anys, de manera comunitària pels membres del Taller d’Història, i es concretarà amb una exposició que s’inaugurarà a la Casa Orlandai i després serà itinerant per tot el districte de Sarrià-Sant Gervasi. També hi haurà un llibre-catàleg, tot previst per aquest novembre. El format del llibre és de 22,5 x 26,5 cm, tapa dura, 200 pàgines i prop de 300 fotografies, moltes d’elles inèdites, procedents de col·leccions particulars. Els textos els han escrit Jesús Mestre, Jaume Oriol i Carles Romaní, membres del Taller d’Història, amb una presentació de l’historiador Daniel Venteo, comissari de la comissió municipal pel Centenari, i un pròleg del periodista Jaume Clotet. El publica l’editorial Efadós, la qual cosa és una garantia de qualitat. Per editar el llibre a un cost raonable, entorn dels 30 €, obrim una subscripció popular amb la intenció d’assegurar una venda mínima d’entre 200 i 300 exemplars. Això permet reduir el preu de venda al públic. Tothom que reservi un exemplar abans de la seva publicació, el podrà aconseguir amb un descompte del 30% en el preu de venda al públic. Es farà lliurament dels llibres reservats el dia de la presentació, prevista pel 12 de novembre a la Casa Orlandai.
Podeu reservar llibres a partir del web del Taller d’Història de Sarrià o als correus jesusmestrecampi@gmail.com i rmaisep@gmail.com.