Societat
Sergi Alemany
La sonada multa de 1.500 euros a una veïna de Sarrià per tenir un llimoner al carrer davant la porta de casa seva ha mobilitzat aquest dijous a la tarda a un grup de veïns en una acció de protesta carregada d’ambient festiu, però amb un rerefons constructiu: la necessitat de tenir carrers més verds i amb menys trànsit, sense oblidar el fet de garantir una circulació segura per a les persones cegues i amb mobilitat reduïda, un debat creat a les xarxes socials arran de la repercussió notòria que ha tingut el cas. També, segons ha explicat un dels organitzadors de la protesta, Leo Bejarano, l’acció s’ha fet perquè “mai més ningú rebi una multa de 1.500 euros per tenir un test davant de casa” i perquè a aquesta veïna se li retiri la multa.
Els ‘llimoners’ s’han trobat al carrer Major de Sarrià i s’han dirigit amb un carret amb limones, un llimoner i un aparell de música -sonaven temes com ‘Lemon Tree’, ‘El llimoner’ i ‘Limón y sal’- fins a la seu del Districte, on han accedit a l’Audiència Pública oberta al veïnat que hi havia prevista a dos quarts de set de la tarda. Pel camí han ballat, els han acompanyat alguns representants polítics (Junts i ERC), els veïns els han aplaudit des d’alguns balcons i finalment han jugat amb la mainada a ‘fer cistella’ amb les llimones a la plaça del Consell de la Vila.
Batlle es compromet a revisar l’ordenança i aposta per la mediació com a solució en aquests casos
El regidor del districte i responsable de la seguretat a Barcelona, Albert Batlle, ha rebut amb humor l’arribada del llimoner a la seu del Districte, titllant l’acció de “còmica” i alhora bonica. A partir d’aquí, ha admès que la informació de la denúncia ha arribat al Districte amb l’expedient tancat, perquè la veïna ja ha pagat la multa, i ha demanat a l’afectada que presenti al·legacions perquè “el mecanisme ha funcionat d’una manera no desitjada per ningú”.
Batlle ha assumit que caldrà modificar algun aspecte de l’Ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics des del Districte i ha apostat per, en un futur proper, resoldre casos com aquest a través de la mediació entre “la persona denunciant, la persona suposadament infractora i l’administració”. També ha volgut recordar que la sanció a la veïna de Sarrià per tenir un llimoner davant la façana de casa no la va iniciar cap funcionari públic, sinó que va arribar per una denúncia d’un ciutadà i que, per tant, calia tramitar-la per no incórrer en un cas de prevaricació des de l’administració pública.
La realitat és que el nucli antic de Sarrià, una antiga Vila, té múltiples carrers poc transitats on la presència de testos enjardinats a la via pública és notòria.
— El Jardí (@diarieljardi) June 16, 2022